Auteur:

Gepubliceerd op: 13-10-2020

Ook voor de derde editie van onze Week van de Duurzame Gemeente schreven een honderdtal Vlaamse gemeentebesturen zich in. De campagne wordt hiermee een vaste waarde in VVSG's SDG-werking. Dit jaar lag de focus op coronahelden: mensen en organisaties die in kader van het coronavirus bijzondere inspanningen hebben geleverd en zich ook in de toekomst blijven inzetten voor een duurzame wereld.

Elke deelnemende gemeente kon haar helden voorstellen op de campagnewebsite. Verschillende gemeenten zetten hun helden bovendien nog eens extra in de kijker via postercampagnes, sociale mediacampagnes of - zoals o.a. in Kruibeke, Aalst, Edegem, Harelbeke, Scherpenheuvel-Zichem en Halle - met mooie heldenfilmpjes. 

De campagneweek werd afgesloten op 25 september (de vijfde verjaardag van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen) met het gezamenlijk hijsen van de SDG-vlag. Dat gebeurde dit jaar niet enkel aan de gemeentehuizen van de Vlaamse duurzame gemeenten, maar ook aan gebouwen van verschillende Belgische NGO's, provinciale, regionale en federale overheidsinstellingen en zelfs in tientallen Nederlandse gemeenten. Hopelijk wordt deze 'vlaggendag' een jaarlijkse en wereldwijde traditie!

Ook in jouw gemeente aan de slag met de SDG's?

Vanaf 10 november organiseert de VVSG een reeks webinars voor 'SDG-starters', gevolgd door een dagopleiding voor kenners in december en februari. De opleiding voor starters maakt je wegwijs in Agenda 2030. Je krijgt zicht op hoe je met de SDG’s aan de slag kan binnen je bestuur of werk. Via concrete praktijkvoorbeelden en methodieken gaan we in op de verschillende aspecten van duurzaamheid (sociaal, economisch, ecologisch) en leiden we deelnemers toe naar info en tools om te sensibiliseren en om de doelstellingen van de SDG's te integreren in de eigen organisatie en het beleid.

De opleiding voor starters is op maat van medewerkers en mandatarissen van lokale, provinciale en Vlaamse overheden. Het is de bedoeling om het volledige traject van 1 videopresentatie en 3 webinars te volgen, zodat je met voldoende achtergrond aan de slag kan.

De opleiding voor kenners is enkel toegankelijk voor medewerkers en mandatarissen van lokale besturen. Van de deelnemers wordt verwacht dat ze een goed begrip hebben van de SDG's en de voorbije jaren al met dit kader gewerkt hebben.

Je kan de volledige reeks volgen, maar het is niet verplicht om zowel de opleiding voor starters als de opleiding voor kenners te volgen. SDG-kenners hoeven bijvoorbeeld niet meer deel te nemen aan de startersopleiding, of mensen die willen beginnen met wat laagdrempelige acties zijn niet verplicht om ook de opleiding voor gevorderden te volgen.

Alle info over het programma, inschrijven, data en locaties vind je hier!

Heleen Voeten