Auteur:

Gepubliceerd op: 19-01-2021

Organiseer je als lokaal bestuur een bijkomend opvangaanbod voor de noodopvang van schoolkinderen? Dan kan je een projectsubsidie aanvragen bij het Agentschap Binnenlands Bestuur via het Digitaal Loket. Je dient hiervoor uiterlijk op 1 juni 2021 via de functionaliteit 'Subsidiebeheer' van het digitaal Loket voor Lokale Besturen. Dit doe je het best via Google Chrome.  

Het was voorlopig enkel mogelijk om een subsidieaanvraag in te dienen voor noodopvang georganiseerd in het kader van de verlengd herfstvakantie, terwijl heel wat lokale besturen ook occasioneel noodopvang organiseren buiten de verlengde herfstvakantie. Vanaf nu kan je ook voor deze ‘losse’ noodopvang een subsidieaanvraag indienen.

In het Loket voor Lokale Besturen zijn momenteel drie luiken beschikbaar om de subsidie aan te vragen. De luiken zijn geclusterd in periodes: 

  • Herfstvakantie (9/11 tot en met 13/11)
  • Winter 2020 (16/11/2020 t.e.m. 31/12/2020)
  • Winter 2021 (01/01/2021 t.e.m. 12/02/2021)

Voor de periodes 'Herfstvakantie' en 'Winter 2020', kan het lokaal bestuur de aanvraag invullen en meteen doorsturen naar het Agentschap Binnenlands Bestuur. 

Voor de periode 'Winter 2021' kan het bestuur al gegevens invullen en deze bewaren als concept, zodat na afloop van de periode de aanvraag in één keer kan worden doorgestuurd. Zo hoef je de gegevens dus niet op een andere plaats te bewaren. De periode 'Krokusvakantie' zal bij het begin van de krokusvakantie worden opengezet.

Om de projectsubsidie voor noodopvang aan te vragen in het Digitaal Loket moet je over de nodige rechten beschikken. Die kan je aanvragen bij je Lokale Beheerder. De Lokale Beheerder kan je toegang geven tot de context ‘Subsidies’ via het Gebruikersbeheer voor Lokale Besturen. 

Extra info:

  • Op zoek naar jouw lokale beheerder? In het Gebruikersbeheer van de Vlaamse overheid heeft elke entiteit of organisatie een eigen lokale beheerder. Ook een lokaal bestuur heeft een eigen verantwoordelijke die gebruikersrechten kan beheren. De leidend ambtenaar van een lokaal bestuur is initieel verantwoordelijk voor alle activiteiten in het Gebruikersbeheer en kan ook iemand anders aanduiden om dat namens hem te doen.
  • Ben je zelf lokale beheerder? Lees hier hoe je gebruikersrechten kunt beheren.
  • Vragen over het digitaal loket? Hiervoor kan je terecht bij het Gebruikersbeheer van de Vlaamse Overheid.
  • Meer weten over de projectsubsidie? Op de website van Lokaal Bestuur kan je terecht voor meer info.
Sofie Delcourt