Auteur:

Gepubliceerd op: 06-12-2022

Elk jaar zet de federale regering, dankzij de federale prijs armoedebestrijding, een aantal projecten, organisaties of personen in de schijnwerpers die een bijzondere erkenning verdienen voor hun inspanningen om een einde te maken aan armoede.

In een snel digitaliserende samenleving ondervinden personen die niet over digitale tools en/of competenties beschikken moeilijkheden in talrijke dagelijkse acties. Daarom is digitale inclusie het thema van de 14de federale prijs armoedebestrijding.

Uit 9 vooraf geselecteerde kandidaten werden 3 winnaars gekozen via de stemming door het publiek. De winnaar in Vlaanderen was het project Digitaal Inclusieve Wijk van Elegast vzw en Saamo, in samenwerking met de stad Antwerpen. Zij ontvingen een cheque van 10.000 euro.

Dit project pakt digitale inclusie aan op een gebiedsgerichte manier, met buurtbewoners, vrijwilligers en buurtorganisaties. Dat is het concept van de digitaal inclusieve wijk, gebaseerd op 5 pijlers: toegang tot wifi en een toestel, een individuele ondersteuning, een ondersteuning in groep, opleidingen en communicatie naar de wijkbewoners. Zo bereikt het project de juiste personen die geen enkel ander middel hebben om toegang te krijgen tot digitale diensten.

De andere genomineerde Vlaamse projecten waren van OCMW Brugge en Link in de Kabel vzw.

In Brussel ging de prijs naar Bibliotheken zonder grenzen en in Wallonië naar de Fondation pour l’inclusion numérique.

Gefeliciteerd aan de winnaars en alle genomineerden!

Meer informatie over de projecten: www.armoedeprijs.be

Joke Van Dyck