Auteur:

Gepubliceerd op: 28-10-2020

De laatste weken is er binnen de dienstenchequesector veel onrust, zowel bij de werkgevers als bij werknemers. De werknemers klagen over cliënten die in quarantaine zitten (en dus mogelijk besmet zijn) en dit niet melden, waardoor zij moeten werken in het huis van een mogelijk besmette cliënt. Werkgevers klagen op hun beurt over het stijgend ziekteverzuim in de sector, waarbij veel werknemers die thuis in quarantaine zitten een ziekteattest krijgen van hun arts in plaats van een quarantaine-attest (waardoor de werkgever gewaarborgd loon voor ziekte moet betalen). 

Op 20 oktober vond hierover een overleg plaats met het kabinet van minister van Werk Crevits. De VVSG nam hieraan deel. Hierbij werd overeengekomen om de veiligheidsrichtlijnen van het Departement Werk en Sociale Economie aan te passen en te benadrukken dat de prestaties niet kunnen doorgaan wanneer er sprake is van een quarantainemaatregel bij de cliënt of bij de werknemer - en dus niet enkel wanneer de cliënt of de werknemer ziek is. De aangepaste richtlijnen spreken nu over 'cliënten' of 'gebruikers' 'in quarantaine' of 'in isolatie' (met name iemand die positief test op Covid-19).

Tijdens het overleg hebben de werkgeverskoepels nogmaals gepleit voor een verlenging van de tijdelijke verhoging van de corona-subsidies, om de kosten voor veiligheidsmateriaal te dekken. Dit zou door de minister meegenomen worden naar de ministerraad.

OCMW’s die begin september van de inspectie de vraag gekregen hebben om de uitgaven van de tijdelijk verhoogde subsidies voor de periode van 16 maart tot 31 juli te bewijzen, mogen niet vergeten dat de deadline hiervoor al op 31 oktober is.

Meer info

Corona en dienstencheques

Abderrazak El-Omari