Auteur:

Gepubliceerd op: 22-03-2021

De VVSG vraagt aan minister Peeters om de lanceringsdatum van basisbereikbaarheid met 6 maanden uit te stellen

Verschillende lokale besturen maken zich zorgen over de te strakke timing van het proces richting basisbereikbaarheid. Na een grondige analyse van de problematiek bij de operationele timing van de lancering door ons Ondersteuningsplatform Vervoerregiowerking, vraagt de VVSG om de lanceringsdatum te verlaten tot 1 juli 2022. 

De vervoerregio’s hebben het kernnet en aanvullend net (voorwaardelijk) goedgekeurd en deze goedkeuring is tevens gehomologeerd door De Lijn. Deze horde hebben we reeds genomen en is een belangrijke stap voor de verdere uitrol van basisbereikbaarheid.

De voorwaardelijkheid van het positief advies van de vervoerregio’s heeft als belangrijkste component dat het invullen van de witte vlekken, die ontstaan zijn bij het uitlijnen van de kernnetlijnen, gegarandeerd moeten zijn bij de lancering.

Als we rekening houden met de bestaande drempels om vervoer op maat in de markt te zetten, denken we dat een algemene lancering op 1 januari een groot risico - op verschillende vlakken en niveaus - met zich zal meebrengen.
Deze extra maanden zullen nodig zijn om na het gunningsproces voor de aanbesteding van de mobiliteitscentrale en vervoer op maat, de nieuwe vervoermiddelen én ondersteunende diensten operationeel te krijgen. Het creeërt ook extra ruimte om in de nodige communicatie naar reizgers toe te voorzien.

De minister wenst vooralsnog niet in te gaan op de vraag van VVSG en maakt zich sterk de deadline van 1 januari te halen. De brief van VVSG aan minister Peeters kan je hier lezen.

Guido Vaganée