Auteur:

Gepubliceerd op: 07-09-2022

De Vlaamse concessie voor het plaatsen van publiek toegankelijke laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen op openbaar domein, is sinds 1 september operationeel. Burgers en gemeenten kunnen zo een publieke laadpaal aanvragen. De Vlaamse overheid stuurde hierover recent deze nieuwsbrief naar de gemeenten.

De Vlaamse Regering heeft de concessie gegund aan Engie en Total Energies. Zij zullen verantwoordelijk zijn voor de uitrol van de laadpalen binnen de concessie. De (vervoer)regio’s zijn als volgt onder hen verdeeld:

  • VVR Limburg: Engie
  • VVR’s Leuven en Vlaamse Rand: Total Energies
  • VVR’s Antwerpen, Mechelen en Kempen: Engie
  • VVR’s Gent, Vlaamse Ardennen, Waasland en Aalst: Engie
  • VVR’s Oostende, Westhoek, Brugge, Midwest en Kortrijk: Total Energies

Via het loket Paal volgt Wagen kunnen burgers publiek toegankelijke laadpalen aanvragen op maximaal 250 meter wandelafstand van hun woonst. Ook ondernemingen en taxi-/deelwagenbedrijven kunnen via deze weg aanvragen indienen.

Er is ook een e-loket voor de lokale besturen geopend waar voorstellen voor strategische plaatsing kunnen worden doorgegeven. De Vlaamse overheid stelt ook open data en een GIS-laag ter beschikking waarop u de bestaande laadpunten kunt terugvinden.

Het departement MOW vraagt de gemeenten om voor de uitrol van de publiek toegankelijke laadinfrastructuur een SPOC (Single Point Of Contact) binnen uw stad/gemeente door te geven, voor alle communicatie tijdens de looptijd van de Vlaamse concessie.

Infosessies

Meer informatie over de gekozen strategie en aanpak vindt u in de Leidraad Lokaal laden. Op de website van de Vlaamse overheid is ook een uitgebreide Q&A terug te vinden. De VVSG verzamelt voor gemeenten relevante info op deze webpagina.

Het Departement MOW voorziet een infosessie per regio in de loop van het najaar (half oktober-half november). Ze lichten dan meer in detail de aanpak van de uitrol via de concessie toe. De aangeduide exploitant voor uw regio zal zich voorstellen en er is tijd voor vragen over de praktische werking. Er volgt nog een aparte uitnodiging.

De volgende reeks Mobibaden, georganiseerd door de VSV en de VVSG van half september tot begin oktober in elke provincie, is gewijd aan elektrische mobiliteit. Kies het Mobibad in jouw provincie, check het programma en schrijf je in!

Erwin Debruyne