Auteur:

Gepubliceerd op: 11-03-2022

In het kader van de Blue Deal zijn heel wat middelen beschikbaar om droogte of wateroverlast tegen te gaan.

Veel van die middelen worden ter beschikking gesteld na projectoproepen, de zg. ‘calls’. Het is op zijn zachtst gezegd als lokaal bestuur niet evident om te weten welke mogelijkheden voor ondersteuning er zijn of nog komen. De Vlaamse overheid maakte daarom een document waarin is opgenomen welke oproepen er lopende zijn, welke er nog aan zitten te komen en welke al voorbij zijn. Daarbij is het mogelijk om enkel de voor lokale besturen relevante oproepen te selecteren. Dit overzicht wordt de ‘Programmamatrix’ genoemd.

Zo leren we dat er in de loop van dit jaar nog de oproep ‘groenblauwe parels’ komt, een oproep die klimaatadaptieve en klimaatmilderende maatregelen ondersteunt en zo ‘pareltjes’ van projecten creëert. Het kan dan bv. gaan om het wegnemen van verharding weg en het ruimte geven aan natuur en water.

Overigens maakte het Departement Omgeving vorig jaar voor wat betreft haar subsidies ook een overzicht op van de mogelijkheden om een premie, subsidie of steunmaatregel aan te vragen

Xavier Buijs