Auteur:

Gepubliceerd op: 28-09-2022

Wat is de beste manier om je collega’s, politici, gebouwbeheerders, etc. ervan te overtuigen dat een technologie werkt? Door deze in ‘real life’ aan het werk te zien natuurlijk! Dat is de reden waarom de SHIFFT* partners stad Mechelen, stad Brugge en het VVSG Netwerk Klimaat de handen in elkaar slaan om een reeks van 4 workshops en werkbezoeken te organiseren rond het thema ‘lokale duurzame warmtetransitie’. Bijzondere dank aan de stad Leuven, de provincie Antwerpen, Extraqt bv en ZuidtrAnt-W cv voor de facilitatie en inhoudelijke ondersteuning van deze reeks workshops en werkbezoeken.  

*SHIFFT is een Europees project met partners uit Vlaanderen, Nederland, Frankrijk en Verenigd Koninkrijk. Vlaamse partners zijn Stad Brugge, Stad Mechelen en de huisvestingsmaatschappij Woonpunt Mechelen. Het project verkent welke rol steden en gemeenten kunnen spelen bij de uitrol van fossielvrije verwarmingstechnologieën zoals warmtepompen en warmtenetten.  

Hieronder vind je een overzicht van alle werkbezoeken en workshops:

 

1. werkbezoek warmtenet in Brugge

  • Donderdag 13-10-2022 in het kader van de VVSG Klimaatdag  
  • Het warmtenet in Brugge dat gevoed wordt vanuit de afvalverbrandingsoven van intercommunale IVBO kent reeds een lange historiek. Er staan voor dit warmtenet bovendien ook enkele uitbreidingsprojecten gepland. SHIFFT-projectleider Lies Debbaut neemt de deelnemers per fiets mee naar een aantal interessante locaties in de binnenstad.     
  • Opgelet: aan dit werkbezoek kan je enkel deelnemen als je bent ingeschreven voor deelname aan de VVSG Klimaatdag. Het werkbezoek gaat door van 10u10 tot 12u20 in Brugge. 

 

2. Workshops en werkbezoek in Leuven

  • Donderdag 27-10-2022 in de Perszaal van het Provinciehuis Vlaams-Brabant, Provincieplein 1, 3010 Leuven (5min. wandelen van station Leuven)
  • We gaan op bezoek in Leuven, een stad met een ambitieuze warmtevisie en ook enkele innovatieve warmteprojecten op haar grondgebied. Ook de steden Mechelen en Brugge lichten toe welke rol warmtenetten spelen in hun lokale warmtetransitie. Het volledige programma kan je hier bekijken.
  • Warmte uit oppervlaktewater (aquathermie) wordt in de nabije toekomst wellicht een belangrijke warmtebron voor Vlaanderen. We ontdekken wat deze technologie inhoudt en stellen vast op het terrein hoe dat ook vandaag al praktisch in z’n werk gaat. Benieuwd welke rol oppervlaktewater kan opnemen in de warmtetransitie? Tijdens de workshops en het werkbezoek krijg je een antwoord op al je vragen. 
  • Gratis inschrijven via de link
     

3. Workshops in Antwerpen en werkbezoek in Mortsel

  • Maandag 14-11-2022, Provinciehuis Antwerpen, Kon. Elisabethlei 22, 2018 Antwerpen 
  • Een warmtenet spreekt al gauw tot de verbeelding. Het is inderdaad een efficiënte technologie om in een keer een (grote) groep gebouwen fossielvrij te verwarmen. Maar wie gaat dat betalen? Welke partijen zorgen voor de warmteproductie, het onderhoud, de warmtelevering, etc.? Zijn er manieren om je inwoners erbij te betrekken?  En hoe pak je zones aan waar de warmtevraagdichtheid te laag is om op een efficiënte manier collectieve oplossingen mogelijk te maken? Hoe kan je individuele inwoners helpen en stimuleren om betaalbaar en duurzaam te verwarmen met een warmtepomp?  
  • Na de workshops in de voormiddag gaan we langs bij het warmtenet van Warmte Verzilverd in Mortsel. Daar hebben de energiecoöperaties ZuidtrAnt-W, Ecopower en het studiebureau Kelvin Solutions de handen in elkaar geslagen om een coöperatief warmtenet uit te rollen, gefinancierd met kapitaal van burgers. Hoe en waarom ze dat voor elkaar gekregen hebben? Stel al je vragen aan Sophie Loots en Lenn Coussement van ZuidtrAnt-W! Ontdek het volledige programma.
  • Gratis inschrijven via de link.

 

4. Fossielvrij verwarmen en toekomstbestendig bouwen in je regelgeving: van bouwcode tot beleidsplan – Mechelen  

  • Donderdag 01-12-2022 in DPC, Frederik de Merodestraat 18, 2800 Mechelen 
  • Tijdens deze uitwisselingsdag tussen lokale overheden en experten staat de vertaling van fossielvrij verwarmen en toekomstbestendig bouwen naar beleid centraal. Ben jij actief bij een lokale overheid? Dan kan je doorheen de dag deelnemen aan een deelsessie naar keuze. De deelsessies informeren over ontwikkelingen op het gebied van duurzame en efficiënte warmte alsook het bouwen met duurzaam materiaal. Je krijgt ook mee hoe deze ontwikkelingen kunnen worden verwerkt in beleid en regelgeving. 
  • Meer info en betalend inschrijschrijven via de link 

Gawein Van Daele