Auteur:

Gepubliceerd op: 06-10-2021

Statistiek Vlaanderen bracht vorige week de nieuwe cijfers rond broeikasgasemissies uit. Hoewel de titel ‘Broeikasgasemissies daalden tussen 2005 en 2019 met 15,5%’ vrij optimistisch klinkt, zijn er weinig redenen om op onze lauweren te rusten.

Kijken we naar het belangrijkste broeikasgas CO2, dan zit de daling vooral bij emissies die gereguleerd worden via het systeem van de Europese Emissiehandel (ETS). Ruim 40% van de Vlaamse broeikasgasuitstoot valt onder ETS (vooral industrie en energiesector), waarvoor enkel een Europese doelstelling is en geen specifieke doelen per lidstaat.

Hoewel de trend van de niet-ETS-uitstoot (transport, huishoudens, handel en diensten, landbouw en minder zware industrie) nog steeds licht dalend is, slagen we er sinds 2016 niet in om het vastgestelde reductietraject te volgen. In de periode 2015-2019 is er slechts een beperkte daling van zowel de totale broeikasgasuitstoot (ook methaan, lachgas en fluorhoudende broeikasgassen) als van CO2. Er is ook een sterke weersafhankelijkheid: in koude winters neemt de uitstoot door gebouwenverwarming zichtbaar toe.

Voor de verschillende overheden is er dus nog zeker werk aan de winkel. Voor meer info kan je terecht op de website van Statistiek Vlaanderen.

Maarten Tavernier