Auteur:

Gepubliceerd op: 22-08-2022

Steden en gemeenten verwerken en hebben toegang tot heel wat gevoelige- en persoonlijke gegevens van haar inwoners. Een grote bron aan informatie die heel aantrekkelijk is voor kwaadwilligen. Wanneer een lokaal bestuur te maken krijgt met een cyberincident, kan dit o.a. zorgen voor een storing in de dagelijkse werking en heel wat schade veroorzaken.

Het bestrijden van cyberveiligheidsincidenten is jammer genoeg geen rechtlijnig proces, maar een complexe oefening waarbij diverse acties door elkaar lopen, gaande van het detecteren van een incident, tot het inperken van schade, het herstellen van de dienstverlening, melden aan de bevoegde instanties enzovoort. Er is een belangrijke rol weggelegd voor ICT, maar eveneens voor luiken als interne en externe communicatie en organisatiebeheersing.

In het kader van het project Cyberveilige Gemeenten, ontwikkelde de VVSG in samenwerking met een taskforce van experten een toolkit Cybersecurity. Een verzameling van sjablonen, richtlijnen en handig bronmateriaal om de cyberveiligheid van steden en gemeenten te optimaliseren.

Een van die tools is het draaiboek cybercrime. Het geeft een omvattende en pragmatische aanpak weer voor het bestrijden van cyberveiligheidsincidenten. De beschreven stappen kunnen gebruikt worden als inspiratiebron voor een eigen incident response plan of draaiboek binnen een stad of gemeente.

Jolien Schoonooghe