Auteur:

Gepubliceerd op: 18-03-2020

Het aantal slachtoffers van ransomware in België neemt toe. De jongste weken maakten zowel bedrijven als gemeenten en scholen bekend dat ze slachtoffer werden waardoor de dagelijkse werking danig verstoord werd. Omdat de juiste beschermende maatregelen jouw organisatie veel ellende kunnen besparen, zet het CERT de belangrijkste beschermingsmaatregelen op een rij.

We waarschuwden al voor de toename van phishingberichten die de actualiteit rond Covid-19 misbruiken. Het CCB waarschuwt voor berichten die je naar websites te leiden die in staat zijn om virussen te installeren op je computer (o.a. kaart Johns Hopkins University, COVID-19 Tracker App).

De druk om telewerken mogelijk te maken is erg groot op dit ogenblik. Cybercriminelen laten zich niet tegenhouden door virussen en thuiswerkers, wat een verhoogde kans geeft op incidenten. In dit verband hebben een aantal functionarissen gegevensbescherming reeds adviezen verstrekt naar de lokale besturen en hun ICT-diensten over het gebruik van veilige netwerkverbindingen en het respecteren van de interne richtlijnen rond gebruik van informaticamiddelen door medewerkers.

De Gegevensbeschermingsautoriteit herinnert intussen ook aan de toepassing van de algemene beginselen voor de verwerking van persoonsgegevens wanneer werkgevers op de werkplaats bijzondere maatregelen willen nemen ten aanzien van de medewerkers omwille van Covid-19.

Tom De Schepper