Auteur:

Gepubliceerd op: 24-11-2022

Wanneer je als lokaal bestuur slachtoffer wordt van een (cyber)incident, is het belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Om hierin te ondersteunen werd in het kader van het Project Cyberveilige Gemeenten in samenwerking met lokale experten, de Toolkit Cybersecurity ontwikkeld.

Deze toolkit bevat 12 verschillende tools die lokale besturen begeleid naar een cyberveilige digitale dienstverlening en organisatiestructuur. Onder andere het draaiboek cybercrime geeft een omvattende en pragmatische aanpak weer voor het bestrijden van cyberveiligheidsincidenten.

Niet alleen het bestrijden is heel belangrijk, ook de communicatie hierrond moet aandachtig bekeken worden. Met behulp van het sjabloon crisiscommunicatieplan leg je vast op welke manier je als lokaal bestuur ervoor zal zorgen dat de communicatie tijdens een crisissituatie coherent kan verlopen en dat deze het imago, de legitimiteit en de vertrouwensrelaties met stakeholders waarborgt.

Meer weten? Volg ons webinar!

Op donderdag 8 december 2022 van 10u tot 11u30 organiseert de VVSG de inspirerende webinar ‘(Cyber)-Incident? Laat weten dat je ermee bezig bent!’, waar incident responds bij een (cyber)incident uitgelicht zal worden.

Tijdens dit webinar zullen de verschillende tools uit de toolkit toegelicht worden door Jolien Schoonooghe, Projectmedeweker cyberveilige gemeenten (VVSG) en zal Mieke De Meester, Coördinator crisiscommunicatie binnen het Crisiscentrum van de Vlaamse Overheid, een toelichting geven over crisiscommunicatie bij een (cyber)incident.

Programma:

  • 10.00 – 10.05: Inleiding
  • 10.05 – 10.30: Toelichting Toolkit Cybersecurity – Jolien Schoonooghe, Projectmedewerker cyberveilige gemeenten (VVSG)
  • 10.30 – 11.00: Toelichting rond crisiscommunicatie bij een (cyber)incident door Mieke De Meester, Coördinator crisiscommunicatie bij het Crisiscentrum van de Vlaamse Overheid
  • 11.00 – 11.20: Q&A
  • 11.20– 11.30: Slotwoord

Meer informatie en inschrijven via deze link.

Jolien Schoonooghe