Auteur:

Gepubliceerd op: 02-04-2020

Voor ondernemingen en winkels die verplicht moeten sluiten was er al de corona hinderpremie. De aanvraagtermijn voor deze premie is verlengd tot 19 mei (ipv 5 mei).

Maar ook voor ondernemingen en hun toeleveranciers die nog verder mogen werken of winkels die openblijven maar door de beperkende maatregelen een groot omzetverlies hebben, komt nu steun.

De Vlaamse regering heeft beslist dat deze ondernemingen in aanmerking komen voor de compensatiepremie.

Concreet gaat het onder meer om bedrijven in de evenementensector met ook veel freelancers en (para-)medische beroepen zoals kinesitherapeuten, tandartsen, psychologen of logopedisten die enkel nog dringende interventies mogen doen. Ook bedrijven die essentiële dienstverlening leveren inzake voeding zoals pralinewinkels of drankenhandelaars, maar door gebrek aan passage of toeristen toch omzetverlies lijden, kunnen een compensatiepremie ontvangen. Net zoals schilders of loodgieters die enkel nog dringende herstellingswerken mogen uitvoeren of landbouwers die gericht voor horeca-afnemers werken.

Al deze ondernemingen kunnen een eenmalige premie van 3.000 euro ontvangen indien ze kunnen aantonen dat ze een omzetverlies van -60% hebben in de periode tussen 15 maart 2020 en 30 april 2020 in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Op de website van het Agentschap Innoveren & Ondernemen kan je terecht voor meer informatie over deze steunmaatregel.

Indienen voor de compensatiepremie is nog niet mogelijk.

Er volgt nog een Besluit van de Vlaamse Regering met nadere bepalingen over de compensatiepremie.

Op onze webpagina coronacrisis en het beleidsdomein economie kan je terecht voor een overzicht van de verschillende steunmaatregelen over alle beleidsniveaus heen.

Aarzel niet om de maatregelen die uw gemeente neemt te melden via economie@vvsg.be. Indien mogelijk met verwijzing naar de gemeentelijke website of een formeel document.

 

Thomas Rottiers