Auteur:

Gepubliceerd op: 01-10-2019

Circulaire economie wint steeds meer aan belang als alternatief voor de lineaire make-take-waste economie. Deze evolutie heeft een invloed op de arbeidsmarkt. De Koning Boudewijnstichting, Circle Economy en Erasmus Happiness Economics Research Organization deden hier onderzoek naar. Zij stelden afgelopen maand hun rapport “Circulaire tewerkstelling in België” voor, waaruit blijkt dat er momenteel in België 262.000 circulaire banen (7,5%) zijn. Het onderzoek keek ook naar de verschillen in de drie gewesten. Zo bleek het in Vlaanderen om 148.000 (7,5%) circulaire banen te gaan.  Dit rapport is een nulmeting van de Belgische circulaire arbeidsmarkt en biedt inzicht in de aard en het aantal banen in de circulaire economie in België. Het rapport is een eerste nationale monitoring van de banen.

Naast de verspreiding van het rapport werd ook de circular jobs monitor gelanceerd. Deze online tool bevat een kader om de werkgelegenheid in de circulaire economie te begrijpen en gegevens over de omvang en de aard van de werkgelegenheid per regio.

Wil je weten hoeveel jobs er in jouw stad of gemeente onder de noemer circulaire werkgelegenheid vallen? Vraag je je af hoe deze verspreid zijn? Of wil je de evolutie kunnen bekijken? Breng dan zeker een bezoek aan de online monitor.

Elke de Taeye