Gepubliceerd op: 29-09-2021

Cyberveiligheid heeft in de laatste maanden alleen maar aan belang gewonnen. Cybercriminelen maken gretig gebruik van de coronasituatie om hun acties scherp te stellen. Dat vraagt om extra aandacht en maatregelen, ook voor lokale besturen. Om burgers, bedrijven, steden en gemeenten zo goed als mogelijk te wapenen tegen de vele cyberdreigingen, schakelt het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) een versnelling hoger in haar bewustmakingscampagnes.

We lijsten de verschillende initiatieven op, zodat je lokaal bestuur ze op de voet kan volgen en kan inhaken op de geplande acties.
 

29/9 tot 1/10: European Cybersecurity Challenge (ECSC)


Op 29 september zijn de Belgian Red Daemons, 10 getalenteerde cybersecurity studenten van Belgische bodem, naar Praag afgezakt voor de European Cybersecurity Challenge. Daar zullen ze het opnemen tegen teams uit 21 Europese landen tijdens een uitdagend ‘parcours’ van beveiligingsproblemen die ze het hoofd trachten te bieden met versleuteling, sporenonderzoek, reverse engineering en netwerkbeveiliging.

Je kan het team op de voet volgen via Twitter, Facebook en de website van het CCB. Steek ze een hart onder de riem met je lokaal bestuur of laat je inspireren door hun verhalen.
 

1/10 tot 31/10: European Cybersecurity Month


Oktober staat ondertussen al gekend als de European Cybersecurity Month. Het Europees Agentschap voor Cyberbeveiliging (ENISA) en de Europese Commissie koppelen een grootschalige bewustmakingscampagne aan deze themamaand, waar onder andere het CCB bij betrokken is. Deel het campagnemateriaal met medewerkers en inwoners in de maand oktober om het belang van cyberveiligheid onder de aandacht te brengen. Want het begint allemaal bij bewustzijn!
 

15/11 tot 15/12: Nationale sensibiliseringscampagne


Op 15 november lanceren het CCB, Febelfin en de Cyber Security Coalition een grootschalige nationale sensibiliseringscampagne tegen phishing. Een gevaar waar burgers, bedrijven en lokale besturen op dagdagelijkse basis mee geconfronteerd worden.

Eind oktober zal het campagnemateriaal beschikbaar gesteld worden op de website van Safe on Web, zodat jouw lokaal bestuur mee een vuist kan vormen tegen phishing.
 

Aan de slag met het Project Cyberveilige Gemeenten


Wil je lokaal bestuur de Europese Cybersecurity maand aangrijpen om zich beter te wapenen tegen de gevaren van cybercriminaliteit? Breng dan zeker een bezoek aan de pagina bij het Project Cyberveilige Gemeenten, waar je leidraden, webinars en tips terugvindt die samen met de bewustmakingscampagnes van het CCB ingezet kunnen worden. Gedurende het najaar vullen we deze pagina bovendien aan met nieuwe tools en informatie om het werk van cybercriminelen zo lastig mogelijk te maken.