Auteur:

Gepubliceerd op: 01-06-2022

Met de invoering van het nieuwe toewijsmodel bij het verhuren van sociale woningen, wil de de Vlaamse Regering ook maximaal inzetten op digitalisering via de opmaak van een centraal inschrijvingsregister (CIR). Via dit digitale loket zal elke burger zichzelf kunnen inschrijven voor een sociale woning en, eenmaal ingeschreven, zijn inschrijvingsdossier kunnen beheren. Het CIR stuurt deze gegevens dan door naar de lokale woonactoren die actief zijn in de gekozen regio. De Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) ontwikkelt momenteel dat CIR.  Bekijk het introductiefilmpje en leer meer over de werking van het CIR.

Impact op lokale besturen
Dit CIR heeft dus ook een impact op lokale besturen die zelf nog sociale woningen hebben. Alle kandidaat-huurders voor sociale woningen moeten we immers in het CIR opnemen. De VMSW zal de kandidatenregisters van deze lokale besturen ook integreren in het CIR en de software hiervan koppelen aan het CIR.

Daarom startte de VMSW nu een bevraging bij de lokale besturen die nog sociale woningen in eigendom hebben. Dit gaat over sociale huurwoningen die verhuurd worden volgens de regels sociale huur (boek 6 van de Vlaamse Codex Wonen van 2021 en van het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021). Dit gaat niet over noodwoningen of sociale koopwoningen.

De VMSW contacteerde deze lokale besturen rechtstreeks. Ontving uw lokaal bestuur geen e-mail met bevraging via de VMSW, maar heeft u wel sociale woningen in eigendom? Laat het dan zeker weten aan de VMSW via de helpdesk CIRinfo@vmsw.be

Joris Deleenheer