Auteur:

Gepubliceerd op: 30-11-2022

Op 1 januari gaat een nieuwe manier van het aanrekenen nettarieven voor elektriciteit van start, het zogenaamde capaciteitstarief.

Tot nu toe werden de nettarieven op ieders elektriciteitsfactuur enkel berekend op basis van de hoeveelheid verbruikte stroom. De digitale meter, die steeds meer ingang vindt, biedt de mogelijkheid om dat op een andere manier te doen.

Omdat het voor het behalen van de klimaatdoelstellingen nodig is dat minder fossiele brandstoffen verbruikt worden, stijgt het elektriciteitsverbruik. Denk aan warmtepompen en elektrische wagens. Het elektriciteitsnet moet die stijging aankunnen, en dat lukt best als ons verbruik zo goed mogelijk gespreid wordt. De nieuwe nettarieven houden dus voor een deel rekening met hoe sterk het distributienet belast wordt. Vermijden van piekverbruiken door het gespreid laten werken van grote verbruikers kan je elektriciteitsfactuur beperken. De VREG, de Vlaamse regulator, startte hierover een informatiecampagne. Alle informatie is te vinden op www.nieuwenettarieven.be.

Als lokaal bestuur kan u in de loketwerking rond energie verbruikers sensibiliseren om op hun piekverbruik te letten. Voor loketmedewerkers is via deze link materiaal te vinden dat hiervoor kan gebruikt worden: https://www.vreg.be/nl/toolkit-voor-hulpverleners. Belangrijke randopmerking is dat het capaciteitstarief niet van toepassing is voor wie sociaal tarief heeft. 

Ook voor de eigen gemeentelijke gebouwen is het letten op piekverbruik belangrijk om de factuur te drukken. Zijn er al digitale meters geplaatst? Activeer dan de digitale meter om de kwartierwaarden op te volgen (dit is niet de standaard configuratie). De manier om dit te doen vind je op deze pagina van de Fluvius-website, zie vraag 4 'Welke verbruiksgegevens kan ik aanvragen?' Voor grootverbruikers, die niet aangesloten zijn op het klassieke laagspanningsnet, is de nodige info hier te vinden. 

Maarten Tavernier