Auteur:

Gepubliceerd op: 14-05-2019

Het is gezond, milieuvriendelijk, goed voor de portemonnee én het loopt zomaar uit de kraan. Maar toch zit het drinken van flessenwater er bij ons, Vlamingen, stevig ingebakken. Vandaar dat AquaFlanders, de federatie van de waterbedrijven en rioolbeheerders, deze maand een campagne lanceert over kraanwater.

Online-campagne

Enkele bekende Vlamingen zoals Tom Waes en Natalia geven in ware no nonsense-stijl het goede voorbeeld. Zij roepen vanaf 2 mei iedereen op om bewust te kiezen voor kraanwater als een kwaliteitsvol, voordelig én milieuvriendelijk alternatief voor bronwater uit een plastic flesje. 
Op de campagnewebsite www.kraanwater.be kan je zelf berekenen hoeveel centen en CO² je bespaart door kraanwater te drinken. Je vindt er ook lekkere kraanwater-recepten én een hoop slimme tips om spaarzaam om te gaan met je water. 
En het wordt nog leuker! Met de hashtag #ikdrinkkraanwater wordt het grote publiek aangesproken om zelf een leuke kraanwaterfoto of -video te maken en deze op de eigen Twitter-, Facebook- of Instagramaccount te plaatsen. Door die eenvoudige handeling steunt elke enthousiaste kraanwater-ambassadeur bovendien een goed doel! Voor elk uniek filmpje doneert AquaFlanders immers €1,00 aan Join for Water, de Belgische water-ngo die jaarlijks tienduizenden mensen toegang geeft tot duurzame oplossingen voor drinkwater in Afrika en Latijns-Amerika.

Waarom kraanwater?

Vijf redenen waarom je onmiddellijk voor kraanwater moet kiezen als kwaliteitsvolle én duurzame dorstlesser: 

1. Kraanwater is van uitstekende kwaliteit

Geen enkel voedingsproduct wordt zo streng gecontroleerd als kraanwater, niet alleen door de waterbedrijven zelf maar ook door onafhankelijke laboratoria. Wist je dat kraanwater aan 67 kwaliteitseisen moet voldoen? Drink het dus zonder zorgen. Het is gegarandeerd gezond.

2. Kraanwater is een ecologisch en lokaal product

Het wordt zonder verpakking en rechtstreeks aan huis geleverd. Zo bespaar je jezelf een ritje naar de winkel. Dat is niet alleen vriendelijk voor het milieu, maar ook voor je rug. Via www.kraanwater.be kan je zelf berekenen hoeveel kleiner je CO2-voetafdruk is door kraanwater te drinken. 

3. Kraanwater is voordelig

Als je flessenwater inruilt voor kraanwater, spaar je behoorlijk wat centen uit. Kraanwater is zo’n 120 keer goedkoper dan flessenwater. Door kraanwater te drinken in plaats van flessenwater kan je per jaar zo’n 200 euro per persoon besparen.

4. Kraanwater is lekker

Er bestaan heel wat recepten voor om kraanwater te pimpen tot een gezond alternatief voor frisdrank. Wil je graag wat inspiratie opdoen? Neem dan zeker een kijkje op www.kraanwater.be. 

5. Kraanwater is waardevol

Water is één van de meest waardevolle grondstoffen. Zonder water zou geen leven op aarde mogelijk zijn. Toch staan we daar zelden bij stil en vinden we het heel vanzelfsprekend dat er zuiver water uit onze kraan komt. Het proces dat eraan voorafgaat is nochtans minder vanzelfsprekend. De winning, productie en distributie van drinkwater is een complex proces waar enkele dag duizenden mensen mee bezig zijn. Zij zorgen er voor dat er elke dag drinkwater bij jou thuis uit de kraan komt. Bovendien kunnen klimaatsveranderingen, vervuiling, verspilling en overconsumptie de toekomstige waterbeschikbaarheid bedreigen. Dit voorkomen is een taak van ons allemaal. 
De uitdaging bestaat er dan ook in om spaarzaam om te gaan met het kwaliteitsvolle kraanwater. Op www.kraanwater.be vind je een berg tips om hier vandaag nog mee te beginnen. 


Wat kan ik als gemeente doen?

Als gemeentebestuur kan je deze campagne zeker mee ondersteunen. Je kan de content van de campagne delen via de website www.kraanwater.be of de social media van de campagne:
facebook.com/ikdrinkkraanwater 
instagram.com/ikdrinkkraanwater
twitter.com/kraanwater_be

Ontvang je graag ander digitaal campagnemateriaal, neem dan even contact op met acoppens@aquaflanders.be  

 

Over AquaFlanders

AquaFlanders is de federatie van de Vlaamse waterbedrijven en rioolbeheerders. Ze verdedigt de belangen van haar leden en werkt mee aan een gestroomlijnd en modern waterbeheer. 
Deze campagne kadert in een grotere sensibiliseringscampagne voor duurzaam watergebruik. De doelstelling is om via een bewustwording van de waarde van kraanwater te komen tot een spaarzaam omgaan met dit kraanwater.
 

Katrien Gordts