Auteur:

Gepubliceerd op: 09-09-2020

Creëer een circulaire hub in jouw gemeente en verbind sociaal en circulair ondernemerschap op lokaal niveau!

ESF Vlaanderen en het Departement Werk en Sociale economie lanceerden begin september de oproep 'Circulair werk(t)'.  Via deze oproep wil men verschillende stakeholders stimuleren om sociaal en circulair ondernemerschap lokaal een boost te geven, door zich in circulaire hubs te verenigen. De hubs zetten in op netwerken waar stakeholders elkaar treffen en concrete samenwerking testen. Een hub maakt kans op financiering van maximaal €140.000 voor een looptijd van twee jaar. 

De circulaire hubs moeten resulteren in:

  • nieuwe circulaire diensten of opdrachten voor erkende sociale economie bedrijven ...
  • ... of nieuw circulair ondernemerschap met een sociale impact.

Het is de bedoeling dat de nieuwe circulaire diensten en opdrachten die voortvloeien uit de circulaire hubs, bijdragen aan oplossingen voor lokale of regionale problemen. De hub heeft daarbij bijzondere aandacht voor de meerwaarde van sociale economie ondernemingen in de circulaire economie. 

Voor wie?

De oproep richt zich tot partnerschappen om de circulaire hubs op te zetten. Deze partnerschappen bestaan minimaal uit een lokaal bestuur, een sociaal economie-bedrijf én een reguliere onderneming of netwerk van of voor ondernemers

Budget

De afdeling ESF & Duurzaam Ondernemen en de afdeling Sociale Economie & Werkbaar Werk van het Departement Werk & Sociale Economie zullen samen met Vlaanderen Circulair deze lokale circulaire hubs financieel ondersteunen voor een periode van 2 jaar. Er wordt hiervoor een budget van €1.600.000 voorzien, waarmee tot 80% van de kosten worden gedekt. De overige 20% dient men zelf te financieren. 

De oproep verloopt in 2 fases, waarbij maximaal 20 projectindieners kunnen starten in een verkennende eerste fase met een looptijd van 4 maanden. Maximaal 10 partnerschappen kunnen toegang krijgen tot fase twee: de implementatiefase.

Timing

De oproep loopt tot 30 oktober 2020 middernacht. Projecten kunnen starten vanaf 31 december 2020. Voor meer informatie kan u de volledige call bekijken op de website van Vlaanderen Circulair.

Elke de Taeye