Auteur:

Gepubliceerd op: 05-10-2022

Radio 2 hield een grootschalige enquête bij alle burgemeesters van Vlaanderen en Brussel over de lokale impact van de energiecrisis. Uit de resultaten blijkt onder meer dat gemeenten besparen door de openbare verlichting te doven maar ook door te bezuinigen op personeel en geplande investeringen te schrappen.
 

Straatverlichting doven

De grote meerderheid van de burgemeesters die deelnamen aan de burgemeestersenquête van Radio 2, is van plan om de straatverlichting voor een paar uur te doven om energie te besparen deze winter. VVSG-voorzitter Wim Dries reageert in het VRT radionieuws en in Het Journaal: 'Er is bij de gemeenten absoluut bereidheid om die openbare verlichting aan te passen en ervoor te zorgen dat we daardoor minder energie verbruiken en ook een duidelijk signaal geven naar de bevolking, maar er zijn ook een aantal praktische bezwaren. Doe je dat dan overal? Zijn er plaatsen waar het niet kan?' Volgens Wim Dries moet er mogelijk nog wat koudwatervrees overwonnen worden om ervoor te zorgen dat er op zoveel mogelijk plaatsen een oplossing gevonden wordt die een balans is tussen een degelijke energiebesparing en een veilige stad. 

De VVSG verzamelde eerder al een reeks mogelijke noodmaatregelen die lokale besturen kunnen nemen tegen de energiecrisis
 

Bezuinigen op personeel en investeringen schrappen

De burgemeestersenquête bevestigt ook wat de VVSG eerder al aankaartte. Door de toegenomen inflatie en de stijgende energiekosten staat het water de lokale besturen aan de lippen. Verschillende burgemeesters getuigen bij VRT NWS over welke besparingen hun gemeente plant op korte en lange termijn.
 

Naar de berichtgeving

IN KAART - Dit doet jouw gemeente om je te helpen met je torenhoge energiefactuur

Burgemeesters zoeken oplossingen om te besparen: van thermostaat enkele graden lager tot zelfs bezuinigen op personeel

Burgemeesters willen de straatverlichting minder uren laten branden, maar lukt dat ook in de praktijk?

Gemeentebesturen kreunen onder gestegen energiekosten en lonen: "Zullen niet alles wat gepland is in deze legislatuur, kunnen uitvoeren"

Minder ijspistes en kerstverlichting (deels) gedoofd: zo besparen gemeenten op energie tijdens de kerstperiode

 

Over de burgemeestersenquête

Radio 2 stuurde alle 319 Vlaamse en Brusselse burgemeesters een bevraging over de energiecrisis. Van 140 gemeenten kwam de vragenlijst ingevuld terug. 7 van de 13 centrumsteden deden mee. Sommige gemeenten die deelnamen gaven aan dat de energiecrisis nog in volle ontwikkeling is en dat ze daarom niet op alle vragen een antwoord konden formuleren.

Radio 2 liet aan de VVSG weten dat de bevraging inmiddels is afgesloten. Het is daarom niet mogelijk om alsnog de maatregelen van jouw gemeente te laten opnemen in het overzicht.

 

Katrien Gordts