Auteur:

Gepubliceerd op: 27-01-2021

Een kind tot 12 jaar mag voorlopig slechts één hobby uitoefenen, per bubbel van 10. In de krokusvakantie mogen ze met 25 zijn. Voor de buitenschoolse opvang zijn er geen nieuwe regels, behalve de beperking tot 25  kinderen tijdens de krokusvakantie. Daar mogen kinderen van verschillende scholen dus samen aanwezig zijn, zonder beperking in aantal. Dat is niet logisch en het is ook verwarrend voor ouders, kinderen en medewerkers. De VVSG kaartte dit aan bij het kabinet van de minister van Welzijn. Het Agentschap Opgroeien engageert zich om ten laatste begin volgende week met duidelijke richtlijnen voor de buitenschoolse opvang te komen.

Eén buitenschoolse activiteit per kind

Gisteren raakte via de media bekend dat de gemeenschappen en de experts de regeling voor buitenschoolse activiteiten willen aanpassen. Doel is besmetting met het coronavirus tegen  gaan en tegelijk de basisscholen open kunnen houden. Daardoor mag een kind tot 12 jaar voortaan nog één buitenschoolse activiteit uitoefenen, in een bubbel van 10. Tijdens de krokusvakantie mag de bubbel 25 kinderen omvatten.  Die laatste regel zal ook gelden voor de buitenschoolse opvang. Voor het overige verandert er daar niets: de opvang voor en na school kan blijven doorgaan zoals dat al het geval was, er zijn wel veiligheidsmaatregelen maar er zijn daar geen bubbels, conform het Draaiboek van het Agentschap Opgroeien.

Tal van vragen
Deze werkwijze roept bij de lokale besturen heel wat vragen op. In de buitenschoolse kinderopvang worden kinderen van verschillende scholen nu samengebracht om daar naschools te spelen, sporten, rusten...  Heel wat opvangvoorzieningen in Vlaanderen zijn niet beperkt tot éénzelfde school, kinderen van verschillende scholen worden er voor en na school samen gebracht. Het is vreemd dat dit verder gewoon kan blijven aanhouden terwijl men dezelfde kinderen voor het beoefenen van hun hobby’s wel uit mekaar moet houden. Tegelijk zou het doortrekken van alle regels voor buitenschoolse activiteiten naar de buitenschoolse opvang, lokale besturen voor een zeer grote en dure uitdaging plaatsen op vlak van personeel en infrastructuur.

VVSG vraagt  snel duidelijkheid

De VVSG heeft bij het kabinet van de minister van Welzijn aangedrongen  op duidelijke richtlijnen voor de buitenschoolse opvang van het Agentschap Opgroeien. Die moeten gelet op de huidige fase van de pandemie, toelaten om de opvang veilig te organiseren voor kinderen, ouders en kinderbegeleiders. Ze moeten werkbaar zijn en lokale besturen en organisatoren moeteen ermee aan de slag kunnen om lokaal keuzes te maken in de organisatie van de buitenschoolse opvang (en activiteiten). Ze moeten ook logisch zijn, men moet ze kunnen uitleggen aan ouders en kinderbegeleiders. 

Na overleg met VVSG en de koepels kinderopvang formuleerde het Agentschap Opgroeien richtlijnen voor de organisatie van de buitenschoolse opvang, op schooldagen en tijdens de krokusvakantie. Meer info daarover vind je hier: https://www.vvsg.be/kennisitem/vvsg/kinderopvang-1#Gewijzigde%20regels%20opvang%20schoolkinderen

 

Nathalie Debast