Auteur:

Gepubliceerd op: 09-07-2019

Versterking afvalbeleid in Zuid-Afrika

Via internationale netwerken en partnerschappen draagt de VVSG bij tot de versterking van lokale besturen en tot internationale rechtvaardigheid. Zo heeft de VVSG een structureel partnerschap met haar Zuid-Afrikaanse zustervereniging SALGA. De focus is efficiënt afvalbeheer, ondersteund door de ontwikkeling van digitale tools. 

Begin juni was de Zuid-Afrikaanse delegatie op bezoek in Vlaanderen. Ze praatten met de VVSG over de organisatie en bevoegdheden van Vlaamse lokale besturen en hoe deze hun afvalbeleid vormgeven. Ze gingen ook op bezoek in Lier en Eeklo, bij de interafvalcommunales IVAREM en IVM, en werden in Gent ondergedompeld in de lokale vertaling van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s).

 

Uitwisseling tussen stedenbanden met Guatemala, Peru en Bolivia

Brasschaat, Edegem en Herent hebben stedenbanden met respectievelijk Tarija (Bolivia), San Jerónimo (Peru) en Nimlaha'kok (Guatemala). Ook de VVSG heeft een samenwerking met de zustervereniging voor inheemse lokale besturen in Guatemala (AGAAI). In juni kwamen de Latijns-Amerikaanse en Vlaamse partners bijeen in Vaalbeek voor een ontmoetingsmoment georganiseerd door de VVSG. Via vorming en uitwisseling kwamen thema's als gender, bestuurskrachtversterking, de SDG's en de toekomst van de stedenbanden aan bod. Iedereen was onder de indruk van de cosmo-visie van de mayabevolking in Guatemala, waar met heel veel respect voor het milieu wordt omgegaan. Daar kunnen we allemaal nog veel van leren! 

Karlien Gorissen