Auteur:

Gepubliceerd op: 01-02-2023

De Vlaamse overheid kent aan Stad Brugge en intercommunale WVI een subsidie toe van bijna 600.000 euro aan het project ‘ThermAI’.

Binnen dit project zal gebruik gemaakt worden van artificiële intelligente bij thermografische gevelscans: via algoritmes wordt alle beschikbare informatie die deze scans bieden op grote schaal automatisch doorzocht. De burger zal daardoor op een meer eenvoudige en snellere manier beelden over warmteverlies van zijn woning kunnen raadplegen.

WVI zet al langer in op deze thermografische gevelscans en ze blijken een heel relevant instrument in de huidige energiecrisis. De warmtefoto visualiseert zaken die met het blote oog niet kunnen worden waargenomen. Dit biedt nuttige informatie om efficiënt de woning duurzaam te renoveren en zo warmteverlies te beperken. Via een voor elke woning unieke warmtefoto wordt het energieverlies via muren, buitenschrijnwerk, rolluikkasten,... ‘zichtbaar’ gemaakt voor de bewoner.

Brugge liet in 2021 al een thermografische scan uitvoeren door de WVI in alle straten van de deelgemeente Assebroek. Een wagen met thermografische camera reed in één nacht door alle straten en scande op deze manier 10.000 woningen. Momenteel moeten deze nog manueel verwerkt en geïnterpreteerd worden. 

Binnen dit project zal gebruik gemaakt worden van artificiële intelligente: via algoritmes wordt alle beschikbare informatie die thermografische scans bieden op grote schaal automatisch doorzocht. Hierdoor wordt er op een automatische en dus snellere manier rapporten gegenereerd. Daarnaast zal met behulp van AI onbruikbare beelden uit het bestand worden gehaald, wordt een selectie op specifieke kenmerken of bepaalde parameters mogelijk en kan er een link worden gemaakt met andere data zoals het gebouwenregister.
Daardoor zal Brugge de info sneller aan de inwoners kunnen aanleveren. Bovendien zal de Stad ook interessante gegevens verkrijgen over de energiezuinigheid van Brugse woningen op straat- en wijkniveau. Dat biedt mogelijkheden om wijk- en buurtgericht verder te werken aan een klimaatneutrale stad.

Het project ‘ThermAI’ wordt mee gefinancierd via het City of Things programma van Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO).

 

Maarten Tavernier