Auteur:

Gepubliceerd op: 17-01-2023

Naar aanleiding van de 2de oproep voor pilootprojecten voor een brede eerstelijnspraktijk werden 7 nieuwe projecten geselecteerd.

Brede eerstelijnspraktijken zijn een samenwerking tussen huisartsen en lokale besturen waarbij gemikt wordt op een interdisciplinair zorg- en welzijnsaanbod om de zorgcapaciteit in deze gebieden te verhogen. Inzetten op toegankelijkheid van zorg, outreachend werken en inbedding in ander lokaal aanbod versterkt daarbij de werking van een brede eerstelijnspraktijk.

Met deze tweede oproep werd er, ten opzichte van de eerste oproep, extra focus gelegd op de rol van de zorgraden en hoe er ondersteuning en toeleiding van kwetsbaren richting regulier zorgaanbod kan komen.

De volgende projecten krijgen een projectsubsidie vanuit Vlaanderen toegekend, en zullen hun brede eerstelijnspraktijk realiseren gedurende een subsidieperiode van 2 jaar: Geel, Hoeilaart, Kortrijk, Ooigem, Sint-Niklaas, Zelzate en Zwijndrecht.

Deze projecten nemen deel aan een lerend netwerk, samen met de reeds lopende projecten, om op die manier informatie te verzamelen waarmee later draaiboeken en documentatie kunnen ontwikkeld worden voor het opzetten van brede eerstelijnspraktijkvormen vanuit een gemengd initiatief tussen huisartsen en lokale besturen.

Samen met de 6 reeds lopende projecten, is met de selectie van deze nieuwe 7 projecten de spreiding over geheel Vlaanderen een feit (zie kaart) en zijn er met de 13 projecten in totaal in meer dan 20% van de eerstelijnszones in Vlaanderen brede eerstelijnspraktijken in oprichting.

 

 

Meer info vind je op de website van het Agentschap Zorg en Gezondheid. 

Veerle Cortebeeck