Ik knal zonder vuurwerk campagne

Auteur:

Gepubliceerd op: 21-11-2020

2020 was - om het zacht te zeggen - een uitzonderlijk jaar. Door de aanhoudende coronacrisis zal de eindejaarsperiode dit jaar doorgaan zonder massa-evenementen en zal de omslag naar het nieuwe jaar gewoon thuis gevierd worden. Dat brengt het risico mee dat mensen vuurwerk willen afsteken om het jaareinde in te zetten, ondanks dat het niet alleen gevaarlijk, maar ook verboden is. Daarom lanceerde Netwerk Brandweer de nieuwe campagne #ikknalzondervuurwerk, in samenwerking met de VVSG, Dierenwelzijn Vlaanderen en de Brandweer Vereniging Vlaanderen.

De gloednieuwe campagne roept mensen op om via hun persoonlijke sociale media een post te doen met een foto en de hashtag #ikknalzondervuurwerk om zo te laten zien dat zij deze eindejaarsperiode het vuurwerk achterwege zullen laten. Voor meer info kan je terecht op de campagnewebsite en online kan je ook heel wat communicatiedragers vinden om dit initiatief in jouw lokaal bestuur mee in de kijker te zetten.

Wil je zelf familie, kennissen of andere burgers overtuigen om geen vuurwerk af te steken? Op de website vind je ook 6 argumenten die je voor je pleidooi kan gebruiken:

  • Verboden: Sinds 26 april 2019 is het overal verboden om vuurwerk af te steken en om wensballonnen op te laten, tenzij de gemeente een uitzondering voor jou maakt. Zonder toestemming maak je kans op een gasboete.
  • Levensgevaarlijk: Zowel bij het afsteken als bij het oprapen van gebruikt vuurwerk kan je gewond raken.
  • Risico op brand: Brandbaar materiaal kan heel wat schade veroorzaken wanneer het de oppervlakte bereikt.
  • Dierenleed: Dieren schrikken en panikeren snel door harde geluiden.
  • Onbeschikbaarheid hulpdiensten: Wanneer de hulpdiensten moeten uitrukken voor problemen rond vuurwerk, zijn ze niet beschikbaar voor andere noodgevallen.
  • Ongezond: Vuurwerk brengt hoge fijnstofconcentraties met zich mee.
Cathy De Schryver