Auteur:

Gepubliceerd op: 05-01-2021

Warme zorg als middel tegen grensoverschrijdend gedrag:

De laatste maanden worden we overspoeld door allerlei opiniestukken over hoe de zorg in onze woonzorgcentra beter moet. "Maar er wordt nog altijd onvoldoende gefocust op hét belangrijkste werkpunt voor de komende jaren. Dat is warme zorg. Het biedt immers vaak de oplossing voor alle vormen van grensoverschrijdend gedrag die er plaatsvinden", vertelt Els Messelis, gerontoloog en docent bij de Odisee Hogeschool.

“Warme zorg is belangrijk omdat het verder gaat dan de basiszorg. Het gaat over de totaliteit van de mens, met aandacht voor de psychosociale aspecten”, duidt Jan Van Velthoven, socio-cultureel vormingswerker en gerontoloog.

In hun publicatie hebben de twee auteurs 15 concrete tips opgesteld voor een warme zorg. Messelis en Van Velthoven schuiven in de publicatie warme zorg naar voren als remedie tegen verschillende soorten van grensoverschrijdend gedag. Het kan gaan over geweld, discriminatie of pesterijen, maar ook over ongewenst seksueel gedrag.

Het boek bevat geen kant-en-klare richtlijnen over hoe je grensoverschrijdend gedrag kunt vermijden en oplossen en hoe je nu echt die warme zorg moet uitbouwen. Dat vergt maatwerk en daarvoor heb je algemene richtlijnen en principes nodig waaraan je je eigen functioneren kunt aftoetsen. En dat is exact waar het boek haar lezers bij wilt helpen. Je kan het boek bestellen op de website van Politeia.  

Iris De Mol