Auteur:

Gepubliceerd op: 21-11-2019

Rokende ouders die hun kinderen tegen meeroken willen beschermen, doen vaak de verkeerde dingen, zoals roken onder de dampkap, in een andere kamer met de deur dicht of bij het open raam. Daarom voert Kom op tegen Kanker al twee jaar campagne onder het motto 'Binnen roken is nooit oké', waarbij de bestaande misverstanden ontkracht worden. Recent onderzoek uitgevoerd door het onafhankelijk onderzoeksbureau Kantar TNS heeft aangetoond dat deze aanpak werkt: het aantal kinderen dat dagelijks in de rook zit, is gedaald van 68.000 in 2014 tot 36.000 in 2018.

Omdat dit nog beter kan, zet Kom op tegen Kanker deze campagne verder met een gloednieuwe tv-spot en het interactieve platform voor rokers: nooitbinnenroken.be.

Om je te ondersteunen zijn er posters en folders die rokende burgers met kinderen zelf kunnen nemen, maar de folder helpt je ook om een gesprek aan te knopen met hen. Om dat gesprek te vergemakkelijken ontwikkelde het Vlaams Instituut Gezond Leven een handige online vorming. Die geeft antwoorden op veelvoorkomende misverstanden en weerstanden over roken in huis. In een virtueel huis kun je voorbeeldgesprekken oefenen, concrete tips ontdekken en een quiz spelen. Zo raak je vertrouwd met het onderwerp en de principes van motiverende gespreksvoering. De online vorming is beschikbaar via passiefroken.be,

Heeft jouw lokaal bestuur geen posters en folders ontvangen of wil je er bijbestellen? Ga naar passiefroken.be Met vragen kun je terecht op info@gezondleven.be.

De steun van lokale besturen is van doorslaggevend belang voor het succes van de campagne.

Veerle Cortebeeck