Auteur:

Gepubliceerd op: 18-11-2019

Bijna 9 op 10 recyclageparkwachters en afvalophalers kregen het afgelopen jaar met verbale of fysieke agressie te maken. Agressie komt wel iets minder frequent voor dan twee jaar geleden en ze krijgen ook al eens een compliment. Dat blijkt uit een rondvraag van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) en Interafval*. In de Week van de afvalophaler en recyclageparkwachter (van 18 tot en met 24 november) wordt respect gevraagd voor hun werk.
 

Enkele cijfers

 • Bijna 9 op 10 recyclageparkwachters en afvalophalers kregen het afgelopen jaar met verbale en/of fysieke agressie te maken 
 • Verbale agressie: roepen, schelden of intimiderende gebaren:
  • één op drie parkwachters minstens één keer per week (2017: één op twee)
  • één op drie afvalophalers minstens één keer per week
 • Fysieke agressie: duwen of een handgemeen:
  • één op vier parkwachters minstens één keer het voorbije jaar (2017: meer dan één op drie).
  • één op vijf afvalophalers minstens één keer doorheen het voorbije jaar
 • Complimenten: 
  • één op twee parkwachters minstens één keer per week; bijna allemaal één keer per jaar
  • één op drie afvalophalers minstens één keer per week; bijna allemaal één keer per jaar 


Daling van agressie op het recyclagepark

Recyclageparkwachters en afvalophalers staan dagelijks klaar om ons afval aan te nemen. Toch komt agressie nog te vaak voor. Een recent geval van agressie in de stad Antwerpen maakte dit nog eens pijnlijk duidelijk. Die agressie is vaker verbaal dan fysiek: zeker één op drie parkwachters of afvalophalers krijgt minstens één keer per week te maken met mensen die hen uitschelden of intimiderende gebaren maken. ‘Onaanvaardbaar’, zegt Paul Macken, voorzitter van Interafval, ‘deze mensen doen iedere dag, door weer en wind, hun best om andermans huisvuil op te ruimen of in ontvangst te nemen. Dat verdient alleen maar respect.’ Gelukkig is er ook positief nieuws: de meesten krijgen ook regelmatig een compliment.


Schoonste job

Het werk van de afvalmedewerkers verdient respect en aandacht. Daarom lanceren VVSG en Interafval, met de steun van OVAM en Fost Plus, voor de vierde keer de Week van de afvalophaler en recyclageparkwachter (18 - 24 november). ‘Recyclageparkwachters en afvalophalers hebben het schoonste beroep ter wereld. Door hun werk raakt elk gezin vlot zijn afval kwijt. Als zij hun job niet kunnen doen, verandert onze omgeving in een stort en valt er niets te recycleren. ‘Campagnes als deze blijven nodig. Al rekenen we ook op de vriendelijke inborst van de Vlamingen. Een ‘goedemorgen’ of ‘dankuwel’, het kost niets en toont dat het werk gewaardeerd wordt,’ aldus Wim Dries, voorzitter van de VVSG.

Ondertussen blijven gemeenten en afvalintercommunales investeren in de veiligheid en opleiding van hun medewerkers en de vlotte werking van de afvalinzameling.


Open brief

Lees de open brief van Martine Bauwens 'Mijn man heeft het schoonste beroep ter wereld' of bekijk hier haar videoboodschap. 


Meer info: Nathalie Debast, persverantwoordelijke VVSG, 0497 31 80 77

*Interafval is het samenwerkingsverband van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), alle Vlaamse afvalintercommunales en andere lokale besturen die instaan voor lokaal afvalbeleid.

Nathalie Debast