Gepubliceerd op: 22-01-2022

Het Agentschap Vlaamse Sociale Bescherming schept duidelijkheid over het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden. Het gaat in het bijzonder over het verloop van indicatiestellingen bij kinderen tussen 5 en 18 jaar en de facturatieprocedure t.a.v. de zorgkassen.

Bij min 18-jarigen wordt, totdat de BelRAI kind-screener is ontwikkeld, de BEL-profielschaal gebruikt in het kader van het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden. Daarom vervangt het ministerieel besluit van 18 januari 2022 het ministerieel besluit van 6 januari 2006 tot regeling van de vaststelling van de ernst en de duur van het verminderd zelfzorgvermogen aan de hand van de BEL-profielschaal in het kader van de Vlaamse sociale bescherming. Dat besluit van 2006 is opgeheven.

 

MB Bel min 18-jarigen

Het besluit van 18 januari 2022 herneemt de bepalingen van het oude besluit, maar het is nu alleen nog van toepassing op de BEL-profielschaal bij min 18-jarigen. Bij min 18-jarigen wordt alleen gescoord op het blok lichamelijke ADL van de BEL-profielschaal. Bijgevolg zijn in het MB alleen de bepalingen met betrekking tot het blok lichamelijke ADL. behouden. De bepalingen over de overige blokken zijn geschrapt.

Ook het BEL-formulier bevat nu alleen nog het blok lichamelijke ADL. Het agentschap vraagt vanaf nu dit BEL-formulier te gebruiken wanneer je een minderjarige gaat scoren.

Het nieuwe besluit voert geen nieuwe bepalingen in voor de gemachtigde indicatiestellers met betrekking tot het afnemen van de BEL-profielschaal bij min 18-jarigen.

 

Omzendbrief over facturatie aan de zorgkas

De bepalingen met betrekking tot de facturatie van de indicatiestellingen door de gemachtigde indicatiestellers aan de zorgkas waren ook opgenomen in het MB van 6 januari 2006. Aangezien dit besluit opgeheven is, regelt vanaf nu deze omzendbrief van het agentschap de facturatie. De omzendbrief heeft betrekking op de facturatie van indicatiestellingen met de BEL-profielschaal en de BelRAI Screener. Je vindt deze omzendbrief ook als bijlage.  

Wat is nieuw in de omzendbrief?
  • Een kopie van de BelRAI Screener hoeft niet aan de factuur toegevoegd te worden. Een kopie van de BEL-foto’s (recto en verso) moet wel bij de factuur blijven gevoegd worden;
  • De gemachtigde indicatiestellers kunnen bij de BelRAI Screeners de prestatierapporten vanuit het Vlaams BelRAI platform als hulpmiddel gebruiken voor het facturatieproces. Het prestatierapport is beschikbaar vanaf de 11de dag na de maand waarin de BelRAI Screener werd uitgevoerd.