SDG dashboard België
SDG dashboard België 2020

Auteur:

Gepubliceerd op: 29-04-2021

Heel wat Vlaamse lokale besturen tonen zich bereid om hun rol in het behalen van de Agenda 2030 op te nemen. Vaak willen zij focussen op die SDG’s waar België momenteel tekort schiet. Daarom vatte VVSG Internationaal in het document België en de SDGs, waar liggen de uitdagingen, de belangrijkste internationale en nationale SDG-rapporten samen. Deze rapporten gebruiken verschillende methoden, indicatoren en data met als logisch gevolg dat zij ook niet altijd tot dezelfde conclusies komen. Door deze rapporten en hun belangrijkste bevindingen op een rijtje te zetten, kunnen we echter wel een aantal tendensen ontwaren. 

Onlangs gaven we dit document een update. Zo bevat het de tweede editie van het ‘Europe Sustainable Development Report’, waarin men de focus legt op de gevolgen van COVID-19. Pre-corona scoren de Europese landen in het algemeen goed op de sociaal-economische SDG’s, maar slecht op de SDG’s gerelateerd aan duurzame productie, klimaatactie en biodiversiteit. Op het vlak van corona, zou België samen met Spanje en het Verenigd Koninkrijk het hardst getroffen zijn inzake gezondheid en economie. 

De vijfde editie van het ‘Sustainable Development Report’ toont dat de grootste uitdagingen voor België nog steeds liggen bij SDG 12 (verantwoorde consumptie en productie), 13 (klimaatactie) en 14 (leven in het water). Ook wordt er onvoldoende vooruitgang geboekt om SDG 11 (duurzame steden), 14 en 17 (partnerschappen) te kunnen realiseren voor 2030. Anderzijds is België wel goed op weg om de doelstellingen van SDG’s 5 (gendergelijkheid), 8 (waardig werk) en 9 (innovatie, industrie en infrastructuur) te behalen. 

Tenslotte haalt de ‘Preparedness Review’ van het Belgische Rekenhof aan dat er inzake implementatie, opvolging en rapportering onvoldoende samenwerking is tussen de verschillende overheidsniveaus.  

Je leest er alles over in de geüpdatete versie van ‘België en de SDG’s: waar liggen de uitdagingen’.  

Amber Roeland