Auteur:

Gepubliceerd op: 30-03-2022

Dinsdag 29 maart organiseerde het VVSG Netwerk Klimaat haar Inspiratiedag Warmte in Tour&Taxis Brussel. Het werd een interessante dag met een breed aanbod aan praktijktafels, workshops, informatiestanden, een paneldebat en uiteraard de nodige tijd en ruimte voor het opdoen van inspiratie en uitwisseling. De 200 aanwezigen kregen bovendien 2 primeurs voorgeschoteld: de lancering van de #Warmtegids en van de VVSG Inspiratiekaart Warmtezonering.

De hele dag draaide rond 1 zeer belangrijk thema: de lokale duurzame warmtetransitie. Een sleutelelement in deze transitie wordt de opmaak van lokale warmteplannen. Lokale besturen nemen als regisseurs in dit thema een belangrijke sleutelrol op zicht. De 2 bovengenoemde instrumenten bieden hen hierin al een kwaliteitsvol duwtje in de rug.

Tijdens de Inspiratiedag Warmte werden ook nog 2 bijkomende elementen bekend gemaakt: vanaf 11 april zal je op de website van het VVSG Netwerk Klimaat een voorbeeldbestek vinden dat steden en gemeenten kunnen gebruiken bij het aanstellen van experten voor nodige ondersteuning bij de opmaak van hun lokaal warmteplan. Verder kunnen steden en gemeenten (gegroepeerd is ook mogelijk) zich tot uiterlijk 29 april kandidaat stellen voor begeleiding van het VVSG Netwerk Klimaat bij de opmaak van hun lokaal warmteplan. Uit alle kandidaten zullen 5 lokale besturen worden gekozen, die bovendien ook gebruik zullen kunnen maken van een co-financiering van €10 000 per traject voor het inhuren van de nodige expertise. De gemeente of stad zet het bestek in de markt en betaalt de opdrachtnemer uit. Het VVSG Netwerk Klimaat betaalt de bijdrage rechtstreeks aan de betrokken stad of gemeente.

Je kandidatuur indienen kan door een mail te sturen naar gawein.vandaele@vvsg.be met een motivatie waarom jouw stad of gemeente een goede case zou zijn. Tijdens en na afloop van de begeleidingstrajecten zal de opgedane kennis door VVSG Netwerk Klimaat op een toegankelijke manier ter beschikking worden gesteld van alle steden en gemeenten in Vlaanderen.

Gawein Van Daele