Auteur:

Gepubliceerd op: 20-08-2019

De Sustainable Development Goals (SDG’s) drukken hun stempel op het beleid van de Vlaamse steden en gemeenten. VVSG Internationaal bekeek de bestuursakkoorden die het momenteel ter beschikking heeft: al in 55 bestuursakkoorden zijn de SDG’s opgenomen: een duidelijk signaal dat lokale besturen zich engageren voor een duurzame wereld.

Uiteraard zijn er nog veel meer lokale besturen die in hun bestuursakkoord inzetten op duurzaamheid, zonder daarbij expliciet te verwijzen naar de SDG’s. En uiteraard is dat bijzonder waardevol en hoopgevend. Maar het kader van de SDG’s zet de samenhang van lokale inspanningen voor sociale, economische en ecologische duurzaamheid extra in de verf. Bovendien laten de SDG’s toe om die lokale inspanningen in een internationaal perspectief te plaatsen. Of zoals het bestuursakkoord van Mortsel het verwoordt: 'Als lokale overheid zijn we een doorslaggevende actor om plaatselijk en van onderuit dynamieken op gang te brengen die de transitie naar een duurzame wereld mogelijk maken.'

De manier waarop de SDG’s in deze bestuursakkoorden geïntegreerd zijn, verschilt sterk. Sommige stellen zeer beknopt dat het bestuur de SDG’s omarmt en eraan wenst bij te dragen. Maar de meeste gaan verder dan dat, bijvoorbeeld door bij elk speerpunt de bijhorende SDG-icoontjes te plaatsen (bv. Sint-Niklaas, Roeselare). Verschillende bestuursakkoorden formuleren bovendien het voornemen om beslissingen en projecten te toetsen aan de SDG’s (bv. Zwijndrecht, Ternat).

Zijn de SDG’s ook in jouw bestuursakkoord opgenomen, maar komt je gemeente niet voor in onze lijst? Laat het ons weten: jules.dewinter@vvsg.be.

Jules De Winter