Auteur:

Gepubliceerd op: 28-04-2023

De lokale dienstencentra - dat zijn ontmoetingsplekken met tal van activiteiten waar iedereen welkom is - bestaan 50 jaar. Ze zijn van onschatbare waarde voor het sociale weefsel in onze steden en gemeenten en vormen een uitstekend wapen tegen vereenzaming. Toch weet niet iedereen wat ze zijn en wat ze doen. Daarom lanceert de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) de campagne ‘Lokale Dienstencentra: mijn warme thuis’. Bekende Vlamingen Joris Hessels en Lien Van de Kelder ondersteunen de campagne.
 

Lokale dienstencentra zijn er voor iedereen

Vlaanderen telt 308 erkende lokale dienstencentra (verder: LDC’s). Ieder LDC organiseert een resem aan activiteiten, afgestemd op de noden van de buurt. Dat gaat van het aanbieden van maaltijden tot vorming over het gebruik van de smartphone of een petanquetornooi. ‘De activiteiten zijn bewust laagdrempelig en betaalbaar. Sociaal contact en een netwerk zijn het beste middel tegen vereenzaming,’ stelt Wim Dries, voorzitter van de VVSG. Iedereen is er welkom, iedereen kan op een bepaald moment in zijn leven kwetsbaar zijn. ‘De LDC’s zijn een prima instrument om zorg- en ondersteuningsnoden te ontdekken. Mensen ontmoeten mekaar en medewerkers hebben er voelsprieten en een zeer breed netwerk om te zien hoe het met iemand gaat en of er hulp nodig is,’ aldus Dries.

 

Langer in de vertrouwde buurt

De focus ligt op preventie. Vaste medewerkers en vrijwilligers zorgen ervoor dat mensen langer in hun vertrouwde buurt kunnen blijven wonen. ‘De Genkse dienstencentra zorgen voor verbinding. Dankzij de inzet van talloze vrijwilligers en sympathisanten kunnen mensen langer thuis blijven wonen en moeten ze veel minder snel de stap naar een woonzorgcentrum zetten. Bezoekers en hun familie appreciëren dat enorm,’ bevestigt Sara Roncada, schepen van sociaal welzijn in de Stad Genk. René komt elke middag naar het LDC voor een warme maaltijd. ‘Dat is veel gezelliger dan thuis alleen te moeten eten. Het mooie aan het dienstencentrum is dat alle mensen er gelijk zijn. Ik heb hier al veel nieuwe mensen leren kennen. Fijne, warme contacten.’

Ook voor de vrijwilligers is het LDC van grote betekenis. Luc doet er al 2 jaar vrijwilligerswerk, zo’n 5 keer per week. ‘Ik hou me vooral bezig met rolstoelbegeleiding, fietstochtjes met de riksja en feestjes. Ik help waar nodig, dat kan zelfs in de tuin zijn. Voor mij is dit een zinvolle en plezante bezigheid. Ik geniet ervan om de anderen te laten genieten.’ Ook Esmeralda zet zich in met hart en ziel: ‘Wij zijn één grote familie en iedereen is hier welkom. Het dienstencentrum is een plek waar je kan ontspannen en bijleren. Je komt in contact met heel veel mensen en maakt vrienden voor het leven. Echt een warme thuis!’
 

Koffiemomenten met Joris Hessels en Lien Van de Kelder

Met de campagne ‘Lokale dienstencentra: mijn warme thuis’ wil de VVSG de lokale dienstencentra beter bekend maken bij het brede publiek. ‘Wie er al komt, is doorgaans zeer tevreden. Toch merken we ook dat niet iedereen op de hoogte is van het bestaan ervan. Dat is jammer, want iedereen kan baat hebben bij een bezoekje,’ aldus de VVSG.

Dat vindt ook Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits: ‘50 jaar geleden gingen de eerste Vlaamse lokale dienstencentra van start. Ondanks hun belangrijke positie in de thuiszorg, zijn de LDC’s nog te vaak niet genoeg gekend. Dat is onterecht. Elk centrum is een baken in de buurt waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten, waar ze hun sociaal netwerk kunnen uitbreiden, waar ze samen kunnen leven en vieren. Waar ze ondersteund en begeleid worden naar de passende zorg zodat ze langer thuis kunnen wonen. Deze VVSG-campagne is dan ook zeer welkom en nodig. Onbekend is onbemind, zegt men… Hoog tijd om daar ‘bekend en bemind’ van te maken. Onze LDC’s en hun vele fantastische medewerkers en vrijwilligers verdienen dat.’

Bekende Vlamingen Joris Hessels en Lien Van de Kelder zetten mee hun schouders onder de campagne. Op verschillende koffiemomenten in LDC’s in Vlaanderen en Brussel gaan ze in gesprek met gebruikers (overzicht hieronder). Iedereen is welkom op deze momenten.
 

Overzicht lokale acties

  • Kick off: 30 april 2023, van 13u tot 16u: Genk - LDC De Hazelaar, Rustlaan 13
  • 4 mei 2023, van 10u tot 13u: Willebroek - August Van Landeghemplein
  • 9 mei 2023, van 10u tot 13u: Gent - LDC De Knoop, Hundelgemsesteenweg 125
  • 11 mei 2023, van 10u tot 13u: Brussel - LD3, Fontainasplein
  • 16 mei 2023, van 10u tot 13u: Holsbeek - LDC De Sprankel, Kortrijksebaan 4
  • 23 mei 2023, van 10u tot 13u: Izegem - LDC De Leest, Sint-Jorisstraat 62

Joris Hessels (in Vlaanderen) en Lien Van de Kelder (in Brussel) zullen aanwezig zijn als interviewer van dienst.

Een overzicht van alle LDC’s en beeldmateriaal vind je op de campagnewebsite.

Deze campagne komt tot stand met steun van de Vlaamse Overheid en met verschillende partners (Gezond Leven, Logo, Vlaamse Gemeenschapscommissie, Vereniging Vlaamse Dienstencentra, Zorgnet-Icuro)

Nathalie Debast