Auteur:

Gepubliceerd op: 24-11-2022

Op 5 december 2022 is het de Internationale dag van het Vrijwilligerswerk. Op deze dag zetten we vrijwilligers in de bloemetjes en vieren we het vrijwilligerswerk. Ook lokaal zijn vrijwilligers onmisbaar, in vaak heel diverse rollen. Hieronder schetsen we het belang en de aanpak van vrijwilligerswerk bij inburgering en digitale inclusie. 

Vrijwilligers in inburgeringstraject

Voor veel nieuwkomers (en oudkomers) spelen vrijwilligers een cruciale factor in hun inburgeringstraject. Zeker vanaf 1 januari, want dan gaat de zogenaamde vierde pijler van start. Hiermee voegt de Vlaamse overheid extra acties toe aan het bestaande inburgeringstraject. Inburgeraars zullen de kans krijgen in een buddytraject te stappen, aan vrijwilligerswerk te doen, of een kennismakingsstage te doen bij een organisatie, bedrijf, of gemeente. Meer info hierover vind je op onze webiste

Heel wat lokale besturen hebben al mooie projecten lopen waarin vrijwilligers en inburgeraars er samen op uit trekken en/of elkaar helpen. Zo helpen ze elkaar, oefenen ze samen Nederlands, doen ze samen leuke dingen,..

In Bocholt startten in 2016 spontaan vrijwilligers als buddy's voor vluchtelingen in het Lokaal Opvang Initiatief (LOI). Bekijk het hartverwarmende filmpje van de buddywerking van Bocholt hier

Buddy’s kunnen het verschil maken, zo getuigt ook de buddy uit het filmpje: “Ik zeg altijd onbekend is onbemind. De buddy kan de brug zijn tussen de nieuwkomer en de plaatselijke bevolking”.

Op zoek naar meer inspirerende voorbeelden? Bekijk dan zeker eens de categorie ontmoeting & participatie of de taaloefenkansen Nederlands in onze praktijkenbank Samenleven in Diversiteit.

Vrijwillige digihelpers

Lokale besturen hebben steeds meer aandacht voor wie (nog) niet meekan met de digitale snelheidstrein, door in te zetten op digitale inclusie. Wil je als stad of gemeente een digihelper werking met vrijwilligers opzetten? Bestel de Inspiratiegids 'werken met vrijwillige digihelpers' van Mediawijs en de VVSG​

Op de website van het Steunpunt Vrijwilligerswerk vind je tot slot een mooi overzicht van overal in Vlaanderen waar ze vrijwillige digihelpers zoeken.

Solana Onzia