Auteur:

Gepubliceerd op: 18-09-2020

Op 18 september 2020 start de Week van de Duurzame Gemeente, een jaarlijks initiatief van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten vzw (VVSG). Bijna 100 Vlaamse gemeenten zetten hun Duurzame Helden in de kijker: burgers, scholen, bedrijven en verenigingen die tijdens de coronacrisis bijdragen aan de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de Verenigde Naties. Die moeten de wereld gezonder, gelijker en stabieler maken.

Coronahelden:

De focus van de campagne ligt dit jaar op ‘coronahelden’. De corona-pandemie wijst ons op het belang van duurzaamheid en globale verbondenheid en ze legt de verbanden tussen de sociale, ecologische en economische dimensies van duurzaamheid bloot. Met de Week van de Duurzame Gemeente willen de gemeenten duurzame inspanningen in tijden van corona toejuichen. Het gaat om mensen en organisaties die bijzondere inspanningen hebben geleverd de voorbije maanden en die zich ook in de toekomst blijven inzetten voor een duurzame wereld. ‘Denk bijvoorbeeld aan het zorgpersoneel maar net zo goed aan alle vrijwilligers die in alle bescheidenheid anderen helpen. Of de jeugd die er voor heeft gezorgd dat zomerkampen toch veilig konden doorgaan en zo tal van kinderen een onvergetelijke ervaring bezorgden,’ aldus Wim Dries, voorzitter van de VVSG.

2020 als kantelpunt:

De jaren van sensibilisering over de SDG’s liggen achter ons, dekomende 10 jaar moet iedereen wereldwijd overgaan tot concrete actie en doortastend duurzaam beleid. Steden en gemeenten spelen hierbij een grote rol maar de verandering moet op alle niveaus gebeuren. ‘Lokale besturen kunnen zaken realiseren maar het helpt als alle neuzen in dezelfde richting staan en iedereen betere mobiliteit, minder armoede en een gezonde leefomgeving wenst’, zegt Dries. Net daarom hijsen naast de Vlaamse gemeenten, ook verschillende provinciebesturen, Vlaamse en federale overheidsdiensten, NGO’s en zelfs tientallen gemeenten in Nederland op 25 september de SDG-vlag.

Tal van activiteiten in 92 gemeenten:

Brugge, Denderleeuw, Huldenberg, Kinrooi, Vorselaar… Verspreid over heel Vlaanderen organiseren 92 gemeenten activiteiten en zetten ze hun coronahelden in de kijker. Het gaat dan vaak om gemeenten waar ook het beleid opgehangen wordt aan de SDG’s.

SDG’s:

De Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen of Sustainable Development Goals (SDG's) van de Verenigde Naties moeten onze planeet tegen 2030 beter maken, zowel op sociaal, economisch als ecologisch vlak. Gelijkheid tussen mannen en vrouwen, kwaliteitsonderwijs en klimaatactie zijn er voorbeelden van… Waarom de SDG’s lokaal zo belangrijk zijn, leggen deze burgemeesters u hier haarfijn uit.

SDG-academie: schrijf je in

Ben je nog niet of weinig vertrouwd met Agenda 2030? Of wil je leren hoe je de Sustainable Development Goals optimaal in je organisatie of beleid kan integreren? De SDG-academie - een reeks webbinars voor SDG-starters én kenners - maakt je wegwijs in Agenda 2030! Inschrijven kan op onze website.

Nathalie Debast