Auteur:

Gepubliceerd op: 17-06-2022

De zeven fusietrajecten van gemeenten die vandaag in Vlaanderen lopen, kunnen rekenen op ruim 145 miljoen euro schuldovername door de Vlaamse overheid. Dat blijkt uit berekeningen van de VVSG op basis van de officiële inwonerscijfers op 1 januari 2022.

De Vlaamse overheid wil de samenvoeging van gemeenten faciliteren en ondersteunen, omdat ze gelooft dat schaalvergroting een middel is om de lokale bestuurskracht te verhogen. Naast de procedurele hulp, het fusievriendelijk maken van zo veel mogelijk Vlaamse en ook federale regelgeving en het ter beschikking stellen van een draaiboek en ander ondersteunend materiaal, krijgen gemeenten met fusieplannen ook een financieel duwtje in de rug. Zo hebben ze zicht op een gegarandeerde groeivoet van het Gemeentefonds en enkele andere financiële stromen.

Maar het meest in het oog springt natuurlijk de schuldovername. Voor samenvoegingen op 1 januari 2025 gebeurt die op 30 september 2024, dus nog vóór de eigenlijke start van de nieuwe gemeente. Op dat moment treedt de Vlaamse overheid als schuldenaar in de plaats van de gemeente, het OCMW of het autonome gemeentebedrijf.

Voor fusiegemeenten die niet aan ten minste 20.000 inwoners raken (zo zijn er momenteel geen), is er geen schuldovername. Van 20.000 tot minder dan 25.000 inwoners krijgen fusiegemeenten 200 euro per inwoner. Dat is het geval voor de geplande samenvoeging van Ruiselede en Wingene. Voor fusies met 25.000 tot 29.999 inwoners gaat het om een bedrag van 300 euro per inwoner, en samenvoegingen van 30.000 tot 34.999 inwoners kunnen rekenen op 400 euro per inwoner. Dat is momenteel het geval voor de trajecten Ham-Tessenderlo en Lochristi-Wachtebeke. Fusies met meer dan 35.000 inwoners zien hun schulden met 500 euro per inwoner gereduceerd. Dat geldt voor Bilzen-Hoeselt, Borgloon-Tongeren en Lokeren-Moerbeke. Ook de samenvoeging van Antwerpen met Borsbeek is in dat geval, maar omdat een schuldovername per fusie niet meer dan 50 miljoen euro mag bedragen, gaat het in werkelijkheid over 92,3 euro schuldovername per inwoner.

Meer details over de lopende fusietrajecten.

Jan Leroy