Auteur:

Gepubliceerd op: 13-10-2021

In Menen werd een noodwoning van het Sociaal Huis aangepakt door de renovatiecoach van de intercommunale Leiedal. De hoekwoning in de wijk de Barakken, werd op zes maanden tijd omgebouwd van energielabel F naar label A en behaalt nu een E-peil van 28, wat nog beter is dan de huidige norm voor nieuwbouwwoningen (E30). De woning moet een voorbeeld worden voor de hele regio hoe je een doorgedreven energetische renovatie het best aanpakt, en moet mensen inspireren om hun woning ook energiezuinig te renoveren. Het is een kleine stap in de grote uitdaging om tegen 2050 alle woningen in Zuid-West-Vlaanderen een E-peil van maximum 60 te laten bereiken.

Het doel van de Stad Menen was de energiefactuur van de potentiële bewoners zo laag mogelijk te houden. Door slim in te zetten op isolatie én technieken, en door het beschikbare budget doordacht te benutten via de RenovatieCoach van Leiedal, is dat ook gelukt. Voor de werken was een totaalbudget ter beschikking gesteld van 140.000 incl btw. De uiteindelijke kostprijs voor de totale renovatie bedraagt € 113.505, als we de premies ter waarde van € 19.609 zouden aftrekken waarop particulieren recht hebben bij dergelijke renovatie. Het project werd ondersteund met 70.000 euro subsidies van de Vlaamse overheid.

Renoveren betekent altijd keuzes maken volgens het beschikbare budget. Om de energiewinst te maximaliseren in de pilootwoning, koos de renovatiecoach voor vloer- en gevelisolatie, hoogrendementsglas, de installatie van een gascondensatieketel met warmtepompboiler, een ventilatiesysteem en zonnepanelen. Daar bovenop werden ook nog een onderhoudsvriendelijke keuken en badkamer geïnstalleerd en kreeg het interieur kreeg nog een likje verf. De gerealiseerde besparing is aanzienlijk want de maandelijkse energiefactuur van de woning zal volgens de V-test maximum € 60 bedragen. Een volledig toekomstgerichte renovatie zou nog kunnen kiezen voor een fossielvrij verwarmingssysteem, waar hier door de budgetbeperking niet voor gekozen werd. 

In het opendeurweekend deze maand kwamen een 50-tal bezoekers met (vergevorderde) renovatieplannen een kijkje nemen. Vijftien onder hen schreven zich in voor een gratis eerste huisbezoek door de RenovatieCoach.

Maarten Tavernier