Twee vrouwen werken samen op een laptop

Auteur:

Gepubliceerd op: 24-02-2022

Vlaams minister van Binnenlands bestuur en Gelijke kansen Bart Somers lanceert in Vlaanderen 27 projecten van kleine en middelgrote lokale besturen in de strijd tegen digitale uitsluiting. In totaal zullen 108 lokale besturen werk maken van de uitbouw van een lokaal e-inclusiebeleid, het versterken van de toegankelijkheid van de digitale dienstverlening en het uitwerken van innovatieve en schaalbare acties. De projecten lopen tot eind 2024.
 

Uitsluiting tegengaan

De maatschappij digitaliseert razendsnel. Wie niet mee kan met deze evolutie, loopt het risico uitgesloten te raken uit verschillende aspecten van de maatschappij en rechten te mislopen, zoals onderwijs, werk of zorg. Naast de nood aan een internetverbinding of toestel, zorgt vooral het gebrek aan de nodige digitale vaardigheden voor problemen. In België hebben 40% van de inwoners zwakke digitale vaardigheden en dus moeite met onder meer online administratie, toegang tot informatie en communicatie. Om inwoners te versterken in hun digitale vaardigheden en hen online te krijgen, is een sterke lokale e-inclusiewerking noodzakelijk.

VVSG volgt mee op

De VVSG ondersteunt lokale besturen met advies en nodigt alle lokale besturen uit om lid te worden van het lerend netwerk e-inclusie

In het standpunt van de VVSG over digitale inclusie en lokale besturen lees je meer over het dichten van de digitale kloof.

Daarnaast organiseert de VVSG samen met Mediawijs en District09 een opleiding tot digitale-inclusiecoach voor medewerkers van lokale besturen.

Joke Van Dyck