collectieve omgevingsvergunning
Algemeen
Mechelen
(Collectieve) renovatie
Mechelen
Klimaatneutraal, Grote Markt 21, 2800 Mechelen
Stad Mechelen en Thomas More hogeschool werkten samen voor de realisatie van een collectieve omgevingsvergunning. Hierbij worden alle individuele vergunningsaanvragen gekoppeld in 1 dossier ondanks er geen eenheidsbebouwing heerst.
Deze collectieve aanpak biedt ontzorging, prijskorting en aanzienlijke tijdswinst voor alle partijen.
Omschrijving
Wat is er gebeurd?
Binnen het project Nekkerspoel konden deelnemers inschrijven voor een gezamenlijke omgevingsvergunning, opgesteld door Planmeesters en volgens de richtlijnen en materiaalgebruik van stad Mechelen.
Het Woon- en Energieloket van Mechelen zorgde voor intakegesprekken, coördineerde met de bouwdienst en diende als aanvrager en opvolger van het collectieve dossier. Planmeesters verzorgde de opmetingen en de opmaak van het dossier voor indiening.
Een verantwoordingsnota en bouwplannen per wooneenheid werden opgesteld. De stad Mechelen was de officiële aanvrager (bescherming van GDPR en om administratieve kosten te besparen).
Er werd een contract opgesteld tussen Planmeesters en de deelnemer voor groepskorting. Een addendum tussen de burger en de stad beschermde de verantwoordelijkheid van de stad.
Waarom is het gebeurd?
Om de renovatiegraad te verhogen en iedereen te betrekken, worden collectieve renovatietrajecten ingezet. Stad Mechelen heeft dit concept uitgebreid met een collectieve omgevingsvergunning. Het indienen van een individuele omgevingsvergunning kan tijdrovend en kostelijk zijn. De wijkrenovatie zet in op ontzorging, kwalitatieve materialen en een vlotte doorloop, en hierin past een collectieve omgevingsvergunning. De samenwerking tussen Stad Mechelen en Planmeesters ontzorgt de opmaak van het vergunningsdossier, vergemakkelijkt de planning van de aannemer door een vlotte doorlooptijd en verhoogt de renovatiegraad met kwalitatieve materialen volgens de voorwaarden van de stedelijke verordening en energienormen. Bovendien wordt de kostprijs verlaagd door schaalvergroting.
Werd de beoogde output gerealiseerd?
De vergunningprocedure werd uiteindelijk opgesplitst in twee vergunningen; deelnemers met werken op de perceelgrens en deelnemers zonder werken op de perceelgrens. Een collectieve omgevingsvergunning kan namelijk ook tot collectieve vertraging zorgen van het dossier. Door een goede afstemming van de twee verschillende proceduretijden, waren de twee vergunningen goedgekeurd.
Extra informatie
Geleerde lessen
Uitdagingen
het bereiken van voldoende inschrijvingen om schaalvoordelen te activeren en het ook financieel interessant te maken voor Planmeesters,
het waarborgen van een goede samenwerking met de bouwdienst voor het bepalen van de minimale vereisten. Regelmatige terugkoppeling is een vereiste voordat het dossier officieel wordt ingediend. Dit om verrassingen te vermijden tijdens de aanvraagprocedure.
Succesfactoren
De succesfactoren draait vooral rond samenwerking en goede afspraken: samenwerking met de bouwdienst, ontzorging van en door Planmeesters, Stad Mechelen als aanvrager van het gehele vergunningsdossier, addendum tussen burger en stad, vaste kostprijs en snelle doorlooptijd.
Tips voor andere gemeenten
Bekijk samen met je bouwdienst hoe een minimale opbouw van het dossier er uit moet zien.
Overweeg om de stad zelf de aanvrager van het dossier te maken. Dit ontzorgt de burger en beschermt hun privacy. Bovendien kunnen hierdoor administratieve kosten voor de deelnemers worden vermeden. Zorg ervoor dat er een addendum wordt opgesteld tussen de burger en de stad om dit proces te formaliseren.
Contact
roel.vanhee@vvsg.be
roel.vanhee@vvsg.be