riool 2.jpg
Provider image

De waterfactuur verschilt van gemeente tot gemeente. Hierover worden geregeld vragen gesteld, ook parlementaire. Waaraan besteden gemeenten het geld?

Saneringsbijdrage voor rioolbeheer

Een onderdeel van de waterfactuur is de gemeentelijke saneringsbijdrage. Hiermee wordt een deel van het gemeentelijk rioolbeheer gefinancierd. Verschillen in die saneringscomponent kunnen verklaard worden door de lokale context: meer geconcentreerde bebouwing zorgt voor meer inkomsten per meter riool dan verspreide bebouwing. Ook de financiĆ«le capaciteit van gemeenten speelt een rol. Zo zou een gemeente met meer financiĆ«le mogelijkheden ervoor kunnen kiezen om voor het rioolbeheer meer bij te dragen uit de algemene middelen en minder via de waterfactuur. 

Maximumtarief

De gemeentelijke saneringsbijdrage op de waterfactuur is geplafonneerd. Men noemt dit het maximumtarief. Meer dan drie op vier gemeenten rekent reeds het maximumtarief aan. Die trend van gelijkschakeling naar het maximumtarief is logisch: de uitdagingen zijn enorm en om op lange termijn het bestaande rioleringsnetwerk in stand te houden en aan te passen aan meer extreme neerslag en om het ontbrekende rioolnet verder aan te leggen, zullen alle gemeenten middelen moeten bijpassen bovenop de ontvangsten van het maximum tarief.