Korte omschrijving

De Vlaamse overheid trekt 9 miljoen euro voor een nieuwe subsidie-oproep 'City of Things' voor smart city-projecten van steden en gemeenten. Deze oproep werd inmiddels gelanceerd. Het oproepdocument staat op de website van VLAIO.

Net zoals bij de vorige oproepen kunnen lokale besturen een subsidie  aanvragen voor projecten waarbij data en slimme technologie (internet of things) worden ingezet voor  gemeentelijke uitdagingen. 

In kader van het Vlaamse relanceplan werd het budgett voor deze oproep substantieel verhoogd (9 miljoen euro tot 900.000 euro per project, 80% cofinanciering) en ook in 2022 zal een nieuwe oproep volgen (voor een totaal budget van 20 miljoen euro).

Het is belangrijk om weten dat deze vierde oproep (net zoals bij de derde oproep vorig jaar) focust op projecten in kader van 'slimme economie'. Projecten in andere domeinen (zorg, mobililiteit, veiligheid, klimaat...) kunnen ook worden ingediend, maar bij de jurering zal voorrang worden gegeven aan projecten binnen het domein economie.

Digitale infosessie

Tijdens de infosessie lichtte VLAIO de modaliteiten en de procedure van de nieuwe oproep uitgebreid toe. Daarnaast lichtte het bedrijvenconsortium 'Smart Cities Vlaanderen' ook hun werking toe.

Digitale inspiratiesessie

Op 25 juni werd een online inspiratiesessie in kader van deze oproep georganiseerd.

  • De opnames van bovenstaande sessies kan je hier terugvinden. 

Verdere timing en verloop van de oproep

De deadline voor het aanmelden van een projectidee is 15 september. Hou ook 21 en 23 september vrij. Afhankelijk van het aantal ontvangen ideefiches zullen die 1 of 2 dagen nodig zijn voor het pitchen van jouw projectidee aan de groep van de lokale besturen. Op die manier kunnen geïnteresseerde lokale besturen met een zelfde uitdaging beslissen om in één consortium een projectdossier uit te werken. De opgezette samenwerking tussen steden en gemeenten zal een belangrijk criterium zijn bij de selectie. Het uiteindelijke projectdossier moet worden ingediend tegen 5 december.

Projectnummer

VV055

Thematische cluster

12 - Iedereen lokaal digitaal

Nuttige info

Ben je op zoek naar inspiratie voor deze oproep? Neem dan zeker eens een kijkje op de VVSG praktijkenbank 'Innovatie en digitale transformatie'. Je vindt er heel wat uitgeschreven projecten terug die in het verleden konden rekening op ondersteuning binnen de City of Things-call. In de projectfiches worden vaak interessante tips gegeven voor wie een projectidee wil uitwerken.

 

 

VVSG Standpunt

In ons standpunt over de City of Things- oproepen (2019) formuleerde de VVSG een aantal bedenkingen bij de eerste twee oproepen. Het voorbije jaar gingen we in gesprek met het kabinet van minister Crevits en VLAIO en adviseerden we hen over deze nieuwe oproep. De keuze om (opnieuw) te focussen op 'smart economy' was geen voorstel van de VVSG. Alsook pleitten we ervoor om te investeren in de implementatie en brede uitrol van projecten bij de lokale besturen.

We volgen deze projectoproepen nauwgezet op. Met opmerkingen of bedenkingen bij deze oproep en de modaliteiten kan je terecht bij nathalie.dumarey@vvsg.be

Info Vlaamse overheid

Bekijk de volledige lijst relanceprojecten met verdere detaillering en omschrijving (xlsx-bestand)

De Vlaamse overheid stelt voortgangsrapporten en andere uitgebreide informatie over het relanceplan ter beschikking op www.vlaanderen.be/uw-overheid/beleid/vlaamse-veerkracht. De projectnummers in de inhoudsopgave van de voortgangsrapporten brengen je vlot bij de relevante gegevens.