Je verruimt je kennis en inzichten over de aanpak van het decreet BOA in je stad of je gemeente via een divers aanbod aan vormingen. Tijdens onze vormingen wissel je kennis en ervaringen uit met collega’s van andere lokale besturen die aan dezelfde opdracht werken.

BOA-BAR

Werk je als regisseur of beleidsmedewerker buitenschoolse kinderopvang en activiteiten (BOA)? Of ben je aangeduid als trekker BOA in jouw gemeente? Dan is de regionale uitwisseling BOA-BAR iets voor jou!  

Hoe breng je de noden van kinderen en gezinnen in kaart? Hoe kan je de rol van het lokaal bestuur als regisseur en actor scheiden van elkaar? Hoe motiveer je scholen om mee te werken? Hoe ga je om met weerstand bij partners? Waar loop je tegenaan bij de uitwerking van een lokaal BOA-beleid? De vragen en thema’s die we gaan bespreken, bepalen de deelnemers zelf. Dit kan gaan over het plan van aanpak, maar evengoed over het opstarten en onderhouden van een netwerk met partners, het opmaken van een omgevingsanalyse, nadenken over een visie, inzetten van regie-instrumenten …

Bekijk de opleidingskalender voor informatie over de data en locaties.

Voor regisseurs en beleidsmedewerkers BOA van centrumsteden organiseren we een aparte BOA-BAR centrumsteden. Bekijk de opleidingskalender voor informatie over de data en locaties.

Basisopleiding - aan de slag met het decreet BOA

Deze basisopleiding informeert en inspireert lokale besturen over hoe je aan de slag kan gaan met het decreet BOA aan de hand van een stappenplan dat de VVSG hiervoor opstelde. Dit plan beschrijft verschillende acties die je kan ondernemen om je lokaal beleid vorm te geven én succesvol op de sporen te zetten. Je krijgt een overzicht van welke stappen er moeten genomen worden, met wie je die kan zetten, welke acties ervoor nog nodig zijn, welk resultaat elke stap moet opleveren ... Daarnaast worden alle bruikbare werkinstrumenten toegelicht en goede praktijken van andere lokale besturen gedeeld.

Deze basisopleiding wordt regelmatig aangeboden op verschillende locaties in Vlaanderen. Bekijk op onze opleidingsagenda voor een actueel overzicht.

Doordachte beslissingen nemen met het afwegingskader BOA

Het lokaal bestuur neemt de regie op, tekent een lokaal beleid uit rond buitenschoolse opvang en activiteiten (BOA) en beslist over de besteding van de beschikbare financiële, personele en infrastructurele middelen. Vanuit de lokale context en de visie op BOA moet het lokale bestuur een aantal beleidsbeslissingen nemen om het lokale BOA-beleid vorm te geven. Welke beslissingen neem je? Hoe garandeer je kwaliteitsvol lokaal aanbod van buitenschoolse opvang en activiteiten? Hoe geef je het lokale BOA-beleid vorm in de wetenschap dat sommige lokale besturen vanaf 2026 heel wat financiële middelen verliezen? 

De VVSG ontwikkelde een methodiek om lokale besturen te ondersteunen bij het nemen van die beleidsbeslissingen. Het afwegingskader zet je op weg om doordachte beslissingen te nemen in het beleid en de organisatie van buitenschoolse opvang en activiteiten in je stad of gemeente. Tijdens deze dagopleiding dompelen we je onder in het afwegingskader. We voorzien ruim tijd voor reflectie en uitwisseling vanuit je eigen lokale context en concrete oefeningen om direct met jouw lokaal beleid aan de slag te gaan. 

Bekijk de opleidingskalender voor informatie over de data en locaties.

Thematafels

In een thematafel ga je gericht aan de slag rond een specifiek thema of concrete doelstelling binnen het decreet. De focus ligt hier op het delen en uitwisselen van inhoud, kennis en ervaringen. Samen met collega’s van andere lokale besturen maak je concreet werk van een specifieke uitdaging en ga je stap voor stap aan de slag. Het blijft dus niet bij enkel nadenken. We nemen voldoende tijd tussen de verschillende momenten zodat je de opgedane kennis kan toepassen in de praktijk.

In 2024 organiseren we verschillende thematafels.

  1. Thematafel werken aan kwaliteit in het lokale BOA-aanbod.  Wat is je visie op kwaliteit voor specifieke organisaties of initiatieven, met en zonder kwaliteitslabel? Waar wil je op korte en lange termijn naar toe? Op welke manier kan je als regisseur de kwaliteit van verschillende BOA-initiatieven verhogen? Tijdens de thematafel gaan we aan de slag met deze vragen.
  2. Thematafel aan de slag met de vermindering van middelen voor BOA. Voor welke besparing staat je gemeente? Welke impact kan dat hebben? Welke stappen zet je om die uitdaging aan de gaan? Hoe communiceer je hierover en ga je om met weerstand? 
  3.  Thematafel de impact van de financiën op het toekomstige BOA-beleid. Wat zijn de financiële gevolgen van het decreet BOA? Wat zijn onze huidige en toekomstige BOA subsidies? Welke andere kosten en eventuele andere subsidiestromen zijn er? Welke prioriteiten stellen we en wat zijn de financiële gevolgen daarvan?
  4.  Thematafel reglementen opmaken in het kader van BOA. Op welke basis worden initiatiefnemers BOA gesubsidieerd? Hoe verdeelt het lokale bestuur de middelen zo goed mogelijk tussen meerdere initiatiefnemers? Welke instrumenten kan het lokale bestuur daarvoor inzetten?

Zet het decreet BOA jou met je lokaal bestuur voor een specifieke uitdaging, die nog niet aan bod komt in één van de thematafels? Laat het ons weten! We gaan op zoek naar besturen die een soortgelijke uitdaging ervaren en die samen met jou en de VVSG aan de slag willen. Bezorg je vraag of nood aan sara.schroe@vvsg.be.

BOA-babbels

Regelmatig organiseren we korte digitale momenten waarin we je informeren over bepaalde nieuwigheden in ons aanbod. Hou onze opleidingskalender en onze nieuwsbrief in de gaten om de actuele informatie te ontvangen.

Andere interessante VVSG opleidingen 

Het lokaal bestuur als regisseur van het lokaal aanbod van buitenschoolse opvang en activiteiten brengt heel wat uitdagingen met zich mee. Ben jij binnen je lokaal bestuur aangesteld als netwerkregisseur? Verantwoordelijk voor het lokaal samenwerkingsverband buitenschoolse opvang?

De Netwerkacademie heeft een uitgebreid aanbod voor iedereen die dagelijks bezig is met het managen, regisseren of faciliteren van een netwerk, partnerschap of samenwerkingsverband. Bekijk het actuele aanbod op onze opleidingspagina.