Met het project Vlaams Open City Architectuur, oftewel VLOCA, wil de Vlaamse overheid werk maken van een gedragen referentiekader met gestandaardiseerde architectuurcomponenten voor projecten en toepassingen. Dit kader zou als leidraad dienen voor slimme steden, gemeenten én regio’s in Vlaanderen.

Binnen VLOCA wordt ingezet op verschillende participatieve trajecten rond een gemeentelijke uitdaging waarvoor er nood is aan afspraken over de benodigde digitale infrastructuur. De voorbije maanden werd er gewerkt aan drie trajecten: ‘Databroker’, ‘Water in de stad’ en ‘Mobiliteit en Hoppin-of mobipunten’

Water in de stad

Dit VLOCA-traject wil in samenspraak met de belanghebbenden van lopende waterprojecten komen tot de nodige afspraken over de standaardisatie van de componenten waaruit deze slimme instrumenten en systemen zijn opgebouwd. Op die manier zullen waterbeheerders kunnen kiezen voor instrumenten en systemen op maat van hun noden waarvan de interoperabiliteit met andere IT-systemen gegarandeerd is.

Er zijn reeds verschillende draaiboeken opgeleverd die lokale besturen tips, handvaten en richtlijnen moeten aanreiken als zij met slimme technologie willen werken voor het monitoren, voorspellen, optimaliseren… van hun water.

Draaiboek per thema

Draaiboek per technisch thema

Draaiboek Hardware

 

Meer informatie vind je op de website van VLOCA. Zodra er draaiboeken ter beschikking gesteld worden rond de twee andere trajecten, voegen we ze ook toe op deze pagina.