Verkeersveiligheid via machine learning in Roeselare

Camera’s gemonteerd op bestelwagens van bpost, monitoren tijdens hun ronde het wegdek en de verkeersborden in de stad.  Via machine learning worden de beelden verwerkt en alle verkeersborden in kaart gebracht, inclusief locatie. Omdat de stad daarbij hun lokale en Vlaamse databank automatisch voedt, is er een quasi real-time overzicht va de situatie. Op basis van de foto’s kan de stad snel ingrijpen bij meldingen/beelden van ontbrekende borden, nieuwe borden, borden die gebreken vertonen of niet zichtbaar meer zijn… Na verloop van tijd, met alle data die ze verzamelen en verrijkt met verkeersreglementen, ongevallen cijfers, enz. wil de stad onderzoeken of artificiële intelligentie kan ingezet worden om verbetervoorstellen te formuleren

Het concept werd in eerste instantie uitgedacht door verschillende Roeselaarse stadsdiensten: GIS Cel, Projecten Openbaar Domein, Onderhoud Openbaar Domein, cel Datamining en de dienst ICT. Na overleg met diverse partijen en het aftoetsen van verschillende pistes, ging de stad een samenwerking aan met bpost. bpost stelt enerzijds de wagens ter beschikking voor de hardware en zorgt anderzijds voor het aanleveren van de verzamelde data.

De stad won met dit project de Agoria Smart City Award 2019 en werd tevens beloond met de Slim in de stad-subsidie van 145.000 euro.

Voor meer informatie over dit project, contacteer Gino Dehullu, strategisch adviseur stad Roeselare.