Toegangs- en gebruikersbeheer_1.png
Provider image

De digitale dienstverlening is bij lokale besturen flink toegenomen in de afgelopen jaren. Eén van de risico's die dit met zich meebrengt, is onrechtmatig gebruik van applicaties en digitale toepassingen. Een degelijk toegangs- en gebruikersbeheer zorgt ervoor dat alleen de juiste personen toegang hebben en dat zij hun identiteit sterk moeten kunnen bewijzen.

Het beheren van gebruikers en hun gebruikersrechten omvat diverse luiken, van het voorzien van tweestapsverificatie tot een sterk wachtwoordbeleid en instrumenten voor een eenvoudig gebruikers- en toegangsbeheer. Hierrond vind je al snel heel wat leesvoer op het internet, maar er zijn ook nuttige externe tools die je hiervoor kan aanwenden zoals ACM en IDM, het toegangs- en gebruikersbeheer van de Vlaamse Overheid waarop ook lokale besturen kunnen intekenen.

Interessante bronnen

Kennismakingspresentatie ACM-IDM

Agentschap het Facilitair Bedrijf voorziet generieke, herbruikbare ICT-bouwstenen voor de Vlaamse overheid en gaf een presentatie rond ACM en IDM.

Handreiking Wachtwoordbeleid

Tweestapsverificatie

In 2020 hield Safe on Web een campagne over tweestapsverificatie. Je leert op een laagdrempelige manier wat dat juist is en waarom het zo belangrijk is. 

Handreiking Wachtwoordbeleid

IBD geeft in deze gids aanbeveling over een correct gebruik van wachtwoorden. Je vindt er ook een algemeen wachtwoord beleid dat je kan gebruiken als template.