Bezoek stadskantoor Venlo (6/12/2019)

Op 6 december 2019 bezochten we met een 20-tal lokale besturen het stadskantoor van Venlo. Het is een bijzonder gebouw, ontworpen en gebouwd volgens de circulaire principes van Cradle to Cradle (C2C). Volgens dit duurzaamheidsconcept worden grondstoffen opnieuw gebruikt zodat producten 100% recycleerbaar zijn en afval als grondstof dient. Het gebouw combineert een comfortabele en gezonde werkomgeving met duurzame innovatie, zoals een groene klimaatgevel, warmte- en koudeopslag, een elofytenveld voor afvalzuivering, zonneschoorsteen, kas als groene long, drievoudig glas en zonnepanelen.

Het stadsgebouw vormde ook de inspiratie voor enkele sporthallen waarbij men telkens enkele stappen verder ging. Bij iedere bouw leert men nieuwe lessen om gebouwen nog meer circulair te maken.

Download de presentatie over het stadskantoor van Venlo.

                                            "Beginnen is beter dan perfect zijn"

                                                                            -  Bas Van de Westerlo-

Daarnaast stelden we ook het project ‘Deel de Venlose zon’ van de gemeente Venlo voor. Dit project realiseert een bijzondere combinatie van energietransitie, mobiliteit en wijkaanpak. Het innovatieve aan dit project zit hem in de combinatie van elektrische deelauto’s, die de opgewekte energie door het gebruik van slimme bi-directionele laadpalen op een duurzame en flexibele manier opslaan en kunnen teruggeven wanneer de vraag naar elektriciteit groot is.

Het gaat hier om een interreg-project waar ook Vlaamse gemeenten deel van kunnen uitmaken.

Download de presentatie over het project ‘Deel de Venlose zon’.