Dendermonde.jpeg
Provider image

In Dendermonde kregen de begeleiders van de buitenschoolse opvang en alle interne en externe vrijetijdsactiviteiten via een informatiefilmpje info over het decreet BOA en warm gemaakt om mee te doen. De overgangsperiode gebruiken ze om diverse proefprojecten op te zetten.

Aanpak en resultaten

In de stad Dendermonde is er een interne werkgroep die de trekkersrol opneemt om het decreet BOA lokaal vorm te geven. Deze groep bestaat uit medewerkers van de jeugddienst, sportdienst, Huis van het Kind, onderwijs en deeltijds kunstonderwijs. Via een informatiefilmpje over het decreet BOA kregen de verschillende diensten info over de inhoud en de doelstellingen van het decreet en werden ze warm gemaakt om mee het beleid en de uitrol van het decreet in de stad te trekken. De projectgroep versterkt de samenwerking tussen diensten, want voorheen was er weinig samenwerking.

Vandaag werken ze nog met weinig externe partners samen. Momenteel werken ze vooral samen met de reeds gekende partners. Via een ander promotiefilmpje hopen ze ook andere externe partners te bereiken en hen warm te maken voor de uitdagingen van het decreet zodat ze samen een rijk aanbod aan opvang en activiteiten kunnen ontwikkelen.

Met een omgevingsanalyse willen ze het huidig aanbod en de noden in kaart brengen. De cijfers van de interne en externe partners werden verzameld. Via een online bevraging bij de gezinnen wil men zicht krijgen op hun noden en het aanbod waar ze vandaag gebruik van maken.

De overgangsperiode tot 2026 gebruiken ze om proefprojecten uit te werken en het aanbod uit te breiden. In 2020 lanceerde ze de eerste proefprojecten. Met het project speelvirus bijvoorbeeld krijgen kinderen vanaf het tweede leerjaar van verschillende scholen bewegingslessen in de turnzaal, de refter en de speelplaats van één van de scholen.

Sterktes en succesfactoren

  • Het huidige aanbod is laagdrempelig. Gezinnen vinden vlot hun weg naar de opvang en activiteiten. Met de werkgroep willen ze het aanbod nog toegankelijker maken voor alle gezinnen. Dit doen ze door het aanbod bekend te maken op de website en een Facebook-pagina. Met een specifieke facebook-pagina over het decreet BOA willen ze gezinnen en partners  informeren en warm maken voor opvang en activiteiten.
  • Ze maakten een duidelijk promotiefilmpje om de partners te informeren en te betrekken.
  • Ze starten proefprojecten op om het aanbod uit te breiden in samenwerking tussen verschillende partners.

Knelpunten en uitdagingen

  • Tewerkstelling van kinderbegeleiders, inzetten op combi-jobs.
  • Samenwerking opstarten met externe partners: de partners bereiken, informeren en warm maken om samen te werken. 
  • Opzet en organisatie van het lokaal samenwerkingsverband, zoektocht naar de rol van het lokaal bestuur en de rol van de partners.
  • Inzetten op gedeeld gebruik van infrastructuur.
  • Aan de hand van een kaart van Dendermonde willen ze een duidelijk overzicht bieden van de verschillende activiteiten met symbolen en kleuren. Dit maakt het voor gezinnen duidelijk welke organisatie of activiteit waar gevestigd is, hoeveel beschikbare plaatsen er nog zijn en voor welke doelgroep de activiteit is.

Meer weten?