Barcelona.png
Provider image

Sentilo werd ontworpen als een ‘crossplatform’ met als doel informatie te kunnen delen tussen verschillende toepassingen. Intussen is het geëvolueerd naar een ware katalysator voor vernieuwing.

Sentilo kan je uit het Spaans vertalen als ‘voel het’. Het is een project dat geïnitieerd werd in Barcelona. Het doel? Data uit diverse databronnen samenbrengen op één platform, waar het bestuur, bedrijven en andere actoren informatie kunnen uitpuren. Alle informatie die gegeneerd wordt door de stad en data afkomstig uit allerlei sensoren worden verzameld en gedeeld op dat platform. Het gaat o.a. over data  van temperatuurmetingen, de bezetting van parkeerplaatsen, de productiviteit van zonnepanelen, de geluidsoverlastniveau’s... 

Om verkokerde verticale oplossingen te vermijden is  Sentilo ontworpen als een ‘crossplatform’ met als doel informatie te kunnen delen tussen verschillende toepassingen. Bedrijven kunnen zich inschrijven en data publiceren op de databank. Het open source-platform wordt gebouwd, gebruikt en ondersteund door een actieve en diverse gemeenschap van steden en bedrijven:

  • 11 overheidsinstellingen hebben zich gegroepeerd, niet enkel vanuit Catalonie maar ook andere steden sloten zich reeds aan (Dubai...);
  • 45 bedrijven werken eraan mee;
  • Een grote groep deelnemers die verder werken en ontwikkelen op basis van de gegevens van Sentilo.

Sentilo wordt gebruikt als een katalysator voor vernieuwing. Een groot stuk van de technische complexiteit wordt opgenomen door Sentilo zelf waardoor de kosten voor start-ups die een sensor willen laten aansluiten op het platform worden gedrukt. Daartegenover staat wel dat de data die de sensor genereert open beschikbaar is en je als bedrijf niet langer kan beslissen over wie er toegang heeft tot die data.

Geleerde lessen

  • Lokale overheden beschikken over heel wat data vervat in allerlei digitale toepassingen, databanken en bestanden. Die data kunnen vaak erg bruikbaar zijn (“meten is weten”). Door data van verschillende beleidsdomeinen te integreren en te analyseren komen slimme oplossingen tot stand. Bovendien helpen data-analyses beleidskeuzes en managementbeslissingen vormgeven. In de context van een lokaal bestuur kan die data ook helpen voor de opmaak van de omgevingsanalyse bijvoorbeeld, of om beleidsbeslissingen te formuleren en motiveren of uitdagingen die er zijn te definiëren.  Het datagedreven sturen en werken wint aan belang. Een goed uitgewerkt lokaal databeleid is een eerste belangrijke stap.
     
  • Een bovenlokale samenwerking is essentieel. Veel dataprocessen in de lokale besturen zijn dezelfde en vergen een gemeenschappelijke oplossing. Het is te gek dat elk lokaal bestuur een eigen dataplatform moet gaan aanbesteden. Hier gaan veel tijd, energie en middelen verloren. Bovendien nemen de lokale besturen vaak data af van de centrale overheden en is het belangrijk dat ook de centrale overheden investeren in een goede infrastructuur en processen om de interbestuurlijke gegevensdeling te faciliteren.
     
  • Catalonië is gekend voor hun bruisende community van start-ups. De beschikbaarheid van open data is hiervoor een belangrijke katalysator. Het openstellen van data kan een stimulans zijn voor innovatie in de gemeente. Steeds meer steden en gemeenten publiceren hun data (uiteraard gaat het hier over statistische gegevens of geanonimiseerde, gepseudonimiseerde of geaggregeerde data, geen persoonsgegevens) zodat innovatieve bedrijven en start-ups ermee aan de slag kunnen en hiermee tools kunnen ontwikkelen, die ook voor de gemeente een meerwaarde kunnen zijn.
     
  • Voor de goede werking van een platform als Sentilo zijn kwaliteitsvolle, accurate data cruciaal. De overheidsdiensten bieden het platform aan, maar beheren natuurlijk niet alle toestellen die de data generen. Als een toestel dus onjuiste of gebrekkige data aanlevert, is dit moeilijk op te sporen en op te lossen. Dit is een belangrijk aandachtspunt.
     
  • In Sentilo is er veel aandacht gegaan naar de interoperabiliteit van systemen: data moeten inmiddels vlot uitwisselbaar zijn. Data zitten vaak ontsloten in allerlei toepassingen. Daarom is het belangrijk om in te zetten op toepassingen die gebruik maken van open standaarden en oplossingen die eenvoudige uitwisseling of interoperabiliteit mogelijk maken doordat ze geënt zijn op de standaarden, architectuurbouwstenen en -principes van, bv de Vlaamse overheid (denk daarbij aan OSLO en VLOCA).

Op zoek naar meer info, handvaten en inspiratie voor data in het lokaal bestuur? Neem zeker een kijkje op onze webpagina.