SDG-piloottraject

 

Het SDG-piloottraject is het paradepaardje van onze SDG-werking en gooit ook internationaal hoge ogen. In dit intensieve traject, dat in mei 2017 van start ging en afliep in 2019, ging VVSG samen met de lokale besturen na hoe zij de SDG's op een coherente en structurele manier in hun beleidsplannen (2020-2025) kunnen verankeren.

VVSG ontving 50 kandidaturen. Elk van hen had de SDG-engagementsverklaring van de VVSG ondertekend en toonde zich bijzonder gemotiveerd. Vanuit het SDG-principe 'leave no one behind' nemen wij alle kandidaat-gemeenten mee in het traject via een gedifferentieerd aanbod. 20 gemeenten maakten deel uit van de eerste groep. Via begeleiding op maat bekeken we met hen en hoe we de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen kunnen integreren in het gemeentelijk beleid. De overige 30 gemeenten werden minder intensief begeleid, maar werden goed op de hoogte gehouden, onder meer via een jaarlijkse SDG-bijeenkomst. Al dat experimenteren en uittesten resulteerde in een reeks tools en aanbevelingen, die uiteraard ook gecommuniceerd worden naar alle 300 Vlaamse steden en gemeenten.

Wie?

De gemeenten uit de eerste groep zijn: Roeselare, Oostende, Harelbeke, Oostkamp, Diksmuide, Gent, Evergem, Herzele, Nazareth, Herent, Halle, Tienen, Berlaar, Edegem, Balen, Hoogstraten, Genk, Leopoldsburg, Hamont-Achel en Sint-Truiden. 

De gemeenten in groep twee zijn: Kortrijk, Brugge, Tielt, Izegem, De Pinte, Maldegem, Merelbeke, Nevele, Aalst, Bornem, Zoersel, Westerlo, Herentals, Brecht, Mol, Brasschaat, Geel, Heist-op-den-Berg, Turnhout, Mechelen, Lille, Boom, Diest, Beersel, Leuven, Brussel, Dilsen-Stokkem, Lommel, Hasselt en Herk-de-Stad. 

Hoe?

De pilootgroep kwam vier keer per jaar samen. Daarnaast werd elk van de 20 gemeenten uit groep 1 ook één keer per jaar individueel bezocht, om begeleiding op maat te kunnen bieden. 

Het piloottraject werd ondersteund door een klankbordgroep, bestaande uit VVSG-medewerkers en externe experten. De klankbordgroep gaf mee sturing aan het piloottraject en ondersteunde bij specifieke vragen en uitdagingen.

Wat bieden we?

  • Multidisciplinaire en langdurige VVSG-begeleiding via afwisselend individuele en collectieve vormings- en leermomenten over de SDGs zelf, over hun lokale vertaling naar alle aspecten van gemeentelijk of lokaal (duurzaam) beleid en over hun mogelijke integratie in de volgende meerjarenplanning.
  • Waar nodig externe expertise om aan individuele en collectieve vragen van de deelnemende besturen te kunnen beantwoorden.
  • Een unieke kans om ervaringen te delen met en te leren van collega-ambtenaren van andere gemeenten, binnen Vlaanderen en ook binnen Europa.  

Meer informatie?

Heeft u verder nog vragen over dit traject of over de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen dan kan u de medewerkers van de VVSG dienst internationaal contacteren: hanne.albers@vvsg.bejules.dewinter@vvsg.be of heleen.voeten@vvsg.be