2021Lokaal01 sancties kennisnetwerk.png
Provider image

Vanaf 1 februari krijgen steden en gemeenten de mogelijkheid om GAS-boetes op te leggen voor beperkte snelheidsovertredingen. Wanneer lokale besturen zelf beperkte snelheidsovertredingen willen beteugelen, zal de gemeenteraad hiervoor een nieuw politiereglement moeten aannemen. Deze nieuwe regelgeving houdt geen verplichting in. Indien steden en gemeenten geen voorstander zijn, is een strafrechtelijke afhandeling, zoals die vandaag bestaat, nog steeds mogelijk.

Er moet aan een aantal voorwaarden voldaan zijn voordat gemeenten zelf beperkte snelheidsovertredingen kunnen sanctioneren. Zo moet de overtreding begaan zijn op een plaats waar een snelheidsbeperking van 30 km/u of 50 km/u van toepassing is. De toegelaten snelheid mag met maximaal 20 km/u overschreden worden (na een correctie van de wettelijke tolerantiemarges – 6 km/u). Deze overtredingen moeten vastgesteld worden met een automatisch werkend toestel dat volledig gefinancierd is door het lokale bestuur; hieronder worden zowel de steden en gemeenten als de lokale politiezones verstaan. Daarnaast moeten de overtredingen begaan zijn door meerderjarige natuurlijke personen of rechtspersonen. Tot slot mogen de snelheidsovertredingen niet gepaard gaan met een andere overtreding zoals door het rood rijden of rijden zonder rijbewijs. Deze voorwaarden zijn cumulatief, aan alle voorwaarden moet dus voldaan zijn.

 

Zelf de dossiers verwerken

Lokale besturen zullen zelf de nodige inspanningen moeten leveren om beperkte snelheidsovertredingen te kunnen sanctioneren. Zowel in aantallen als in de verwerking van de dossiers zullen deze overtredingen sterk verschillen van de klassieke GAS-dossiers. Gemeenten moeten zich dus voorbereiden op de verwerking van grote aantallen dossiers. Hiervoor moeten ze ook afspraken maken met andere betrokkenen in het kader van snelheidsovertredingen (zoals de politie, eventueel de gewestelijke verwerkingscentra of het openbaar ministerie).

Daarnaast bevat het decreet ook een nieuwe GAS-procedure, die verschilt van de bekende GAS-procedures. Gemeentes zullen dus hun manier van werken en software hieraan moeten aanpassen. De GAS-wet is niet van toepassing, wel de wegverkeerswet. De procedure voor GAS snelheid is bijna identiek aan de strafrechtelijke procedure. Hierdoor wordt vermeden dat iemand een ongelijke behandeling zou kunnen krijgen bij een snelheidsovertreding. De procedure die de overtreder moet doorlopen, mag niet afhankelijk zijn van de plaats waar de inbreuk begaan is (gemeente die wel/ niet zelf sanctioneert). Ook het bedrag van de GAS-boetes zal identiek zijn aan de bedragen van de onmiddellijke inningen. Dit gebeurt om de rechtsgelijkheid zoveel mogelijk te waarborgen.

 

Snelheidsovertredingen depenaliseren

Zodra gemeenten dit politiereglement omtrent GAS snelheid goedgekeurd hebben, worden de snelheidsovertredingen die aan bovenstaande voorwaarden voldoen, gedepenaliseerd. Dit wil zeggen dat een strafrechtelijke afhandeling van deze inbreuken volledig uitgesloten is. Gemeenten moeten hierop voorbereid zijn. Het is aangewezen dat het aannemen van een politiereglement omtrent GAS snelheid de laatste stap is bij het invoeren van deze gemeentelijke administratieve sancties in de gemeente. De gemeente kan het politiereglement trouwens pas vanaf 1 februari 2021 goedkeuren, omdat de wettelijke procedure van de wegverkeerswet dan pas in werking treedt. •

 

Melissa Rasschaert is VVSG-stafmedewerker Lokaal Veiligheidsbeleid
Voor Lokaal 01 | 2021

 

Modeldocumenten en aandachtspunten

Samen met een technische werkgroep stelde de VVSG een nota op met aandachtspunten en onduidelijkheden over deze nieuwe regelgeving. Daarnaast werd een FAQ-document opgemaakt dat steden en gemeenten kan helpen om antwoorden te vinden op alle vragen omtrent GAS snelheid. Het kan een hulpmiddel zijn bij de invoering van deze nieuwe GAS-procedure. Bijkomend stellen we modeldocumenten op, zoals een modelpolitiereglement, die gemeenten moeten helpen bij hun voorbereidingen. Mail naar veiligheid@vvsg.be om de documenten op te vragen